Predstavljanje knjige Lucije Balikić “Najbolje namjere. Britanski i francuski intelektualci i stvaranje Jugoslavije” u Osijeku

U četvrtak, 20. listopada, u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu u Osijeku (učionica 54, II. kat) održat će se predstavljanje knjige Lucije Balikić, mag. Najbolje namjere. Britanski i francuski intelektualci i stvaranje Jugoslavije (Srednja Europa, 2022.). Uz autoricu, na promociji će sudjelovati i doc. dr. sc. Domagoj Tomas, dr. sc. Luka Pejić te Valentina Kezić, mag. kao moderatorica. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

O knjizi:

U knjizi je prikazana važnost uloge britanskih i francuskih intelektualaca u procesima stvaranja prve Jugoslavije. Autorica razbija ustaljeni mit da je državna zajednica Južnih Slavena nastala isključivo kao produkt ishoda Prvog svjetskog rata i volje lokalnih političkih elita.

„Naslovna je tema odabrana s ciljem da se široj javnosti predstavi jedan važan, a istovremeno u historiografiji često izostavljan aspekt nastanka prve zajedničke države Južnih Slavena, a to je uloga velikih (konačno i pobjedničkih) sila Velike Britanije i Francuske u tom procesu. Konkretno, glavno pitanje kojim se ova knjiga bavi nije nužno ono koje se odnosi na službene stavove i odluke njihovih vlada, već upravo ono koje u fokus postavlja vladine savjetnike, stručnjake te intelektualce koji su pridonijeli stvaranju određene slike o osobinama, situaciji i potrebama Južnih Slavena u javnosti Velike Britanije i Francuske te njihovim vladajućim krugovima. (…) Cilj ove knjige nije prikazati samo jednu stranu priče, već oslikati što objektivniju narav čitavog dijaloga između svih relevantnih intelektualaca (britanskih, francuskih, njemačkih, mađarskih, hrvatskih, srpskih, liberala, konzervativaca, socijalista, nacionalista, regionalista, kozmopolita itd.) te njihovih vlada, dokazujući pritom da je integralno jugoslavenstvo bilo najšire prihvaćeni program u čitavom razdoblju oko Velikog rata, ali i da su se mišljenja mnogih ozbiljno razilazila u pitanju konkretnog oblikovanja buduće, ponešto neočekivane, države.“ (Iz Predgovora)

O autorici:

Lucija Balikić, doktorandica i predavačica na Srednjoeuropskom sveučilištu u Beču i Budimpešti. Istražuje intelektualnu povijest sokolskog pokreta međuratne Jugoslavije. Studirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Sveučilištu u Southamptonu u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Izvor:

https://www.ffos.unios.hr/predstavljanje-knjige-najbolje-namjere-britanski-i-francuski-intelektualci-i-stvaranje-jugoslavije/


Odgovori