Predavanje Milana Radoševića „Gortanovci – simboli borbe za slobodu“ u Bermu

U ponedjeljak, 17. listopada 2022., s početkom u 18 sati u prostorijama Mjesnog odbora Beram (Beram 3, stara škola) održat će se javno predavanje dr. sc. Milana Radoševića „Gortanovci – simboli borbe za slobodu“. Organizatori predavanja su Grad Pazin, Mjesni odbor Beram i Istarsko povijesno društvo.

O temi:

Ime Vladimira Gortana i danas je prisutno u nazivima ulica, škola i poduzeća na području Istre i šire. No, dosadašnja povijesna istraživanja o njemu kao i o ostalim gortanovcima (Viktor Baćac, Živko Gortan, Dušan Ladavac, Vjekoslav Ladavac) – članovima beramskog ogranka antifašističke Tajne organizacije Borba, pružaju nam tek skromni uvid u šire implikacije njihove oružane akcije te procesa koji je Specijalni sud za zaštitu države vodio protiv njih u Puli od 14. do 16. X. 1929. Što je o njima zapisao beramski župnik Josip Grašić, jesu li postojale veze s organizacijom TIGR, kako im je nastojao pomoći mons. Božo Milanović, kakav je utjecaj na presudu imala diplomacija Svete Stolice, kakve su bile reakcije javnosti u Jugoslaviji, gdje je i kako bilo pokopano tijelo Vladimira Gortana, kakva je bila sudbina ostalih gortanovaca, samo su neka od pitanja na koje će se nastojati dati odgovor tijekom predavanja.

O predavaču:

Dr. sc. Milan Radošević (Pula, 1983.), znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Područne jedinice u Puli. U okviru znanstvenoga i stručnog djelovanja proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u XX. stoljeću, posebno političku povijest s naglaskom na antifašizam te socijalnu povijest s naglaskom na javnozdravstvene procese. Sudjelovao je u više bilateralnih znanstvenoistraživačkih projekata, suvoditelj je projekta „Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog“ u okviru Istarskog povijesnog društva. Objavio je dvije autorske i tri uredničke knjige te stotinjak stručnih i znanstvenih radova, osvrta, priopćenja, prikaza, kataloga izložbi. Bio je vanjskim suradnikom na doktorskim studijima na Sveučilištu u Kopru (Univerza na Primorskem), Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Dubrovniku pri ko-mentoriranju te ocjenjivanju doktorskih radova kandidata. Suosnivač je i predsjednik Istarskog povijesnog društva.

Pozivnica


Izvor:


Odgovori