Predavanje Matije Nežića “Nova saznanja o djelovanju Rašporskog kapetana u Buzetu” u Kopru

U petak, 14. listopada 2022., s početkom u 20 sati u Palači Gravisi u Kopru (sjedište Zajednice Talijana) održat će se predavanje Matije Nežića “Nova saznanja o djelovanju Rašporskog kapetana u Buzetu i njegove uloge u sustavu mletačke uprave u Istri”. Organizator je Humanističko društvo Histria.

O predavanju:

Rašporski kapetan bio je jedan od najznačajnijih rektora mletačke uprave u Istri, imenovao ga je dužd iz redova članova Velikog vijeća na mandat u trajanju od trideset dva mjeseca. Nakon rušenja kaštela u Rašporu 1511. godine seli se u Buzet gdje preuzima i ulogu tamošnjeg podestata. Kao najviši vojni i politički autoritet ovog područja nadzire privatne i javne šume, nadležan je za novo stanovništvo i kolonizaciju te pitanja granica. Ovo istraživanje ulogu kapetana nastoji prikazati kroz konkretne primjere i dosad nepoznatu arhivsku građu koja je sačuvana u arhivu Istarskog društva za arheologiju i zavičajnu povijest u Trstu.

O predavaču:

Matija Nežić (Kopar, 1985.). Građevinski inženjer, kulturno umjetnički koordinator pri Pučkom otvorenom učilištu “Augustin Vivoda”, predsjednik Povjerenstva za zaštitu spomenika Grada Buzeta i potpredsjednik Katedre Čakavskog sabora Buzet. Slobodan je istraživač, bavi se istraživanjem novovjekovne povijesti Buzeta i okolice.

Pozivnica – Invito


Izvor:


Odgovori