43. Zagrebački književni razgovori – Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam

Bogat programski sadržaj koji predviđa izlaganja, diskusije, glazbeni dio programa i predstavljanje knjige, osim hrvatskih predstavnika upotpunjuju i sudionici iz raznih zemalja (Italija, Austrija, Crna Gora, Češka, Sjeverna Makedonija, Poljska i Ukrajina).


Zagrebački književni razgovori Društva hrvatskih književnika pokrenuti su sad već davne 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića i jedna je od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, ali i šire. U 42. prethodna susreta na ZKR-u su sudjelovali pisci, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih preko tisuću. Raznolikost tema i različiti pristupi i danas Razgovore čine jednako zanimljivim, važnim i potrebnim, a radovi objavljeni u časopisima Most i Republika, ostaju kao trajna vrijednost na uvid budućim generacijama.


Ove godine, od 5. do 8. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika o temi Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam razgovarat će pročelnik Odsjeka za slavensku filologiju Jagiellonskoga sveučilišta u Krakovu Maciej Czerwiński (Poljska), Fulvio Senardi (Italija), književnik Florian Neuner (Austrija), književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić, novinar i esejist Matija Štahan, izvanredna profesorica na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti te predstojnica Katedre za slovački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zrinka Stričević Kovačević, povjesničar i redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Agičić, urednik i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Palacký u Olomoucu Jiri Hrabal, pisac, prevoditelj, nakladnik Sašo Ognenovski (Sjeverna Makedonija), Andrea Grill (Italija), književna znanstvenica i ravnateljica  Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, ukrajinska književnica Daria Lisenko (Ukrajina) te prevoditelj i književnik Andy Jelčić.

Ulaz na sve programe je slobodan.


Izvor:

http://dhk.hr/zagrebacki-knjizevni-razgovori/hrvatska/43.-zagrebacki-knjizevni-razgovori


Odgovori