[Predavanje] Hrvatska i Holokaust (ShoahLab)

U okviru niza događaja posvećenih pitanju proučavanja Holokausta u susednim zemljama, ShoahLab Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu vas poziva da 27. septembra 2022. godine u 17 časova prisustvujete predavanju pod naslovom „Hrvatska i Holokaust“.

U prvom delu predavanja istoričar Lovro Kralj će govoriti o pitanju proučavanja Holokausta u Hrvatskoj, i pružiće kratki istoriografski pregled razvoja istraživanja fašizma, Holokausta i drugih genocida u Hrvatskoj. Predavanje će takođe identifikovati zanemarene teme te trendove u modernoj istoriografiji koji nisu primenjeni na temi Holokausta u regiji. U drugom delu predavanja istoričarka Sanja Simper predstaviće svoju knjigu „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938.-1943.)“. Knjiga je rezultat temeljnog arhivskog istraživanja i govori o položaju i stradanju Jevreja iz Rijeke i Kvarnera pod italijanskom fašističkom vlašću.

Predavanje će se održati onlajn, ali će zainteresovani biti u mogućnosti da ga prate u prostorijama Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Lovro Kralj je doktorand na Central European University (CEU) i predavač na Filozofskom fakulteta Univerziteta u Rijeci. Među njegovim interesovanjima su pitanja fašizma, antisemitizma i Holokausta s posebnim osvrtom na srednju i jugoistočnu Evropu.

Sanja Simper predaje istoriju u gimnaziji „Eugen Kumičić“ u Opatiji. Od 2002. godine zahvaljujući podršci raznih međunarodnih institucija, organizuje i vodi različite nastavne i vannastavne aktivnosti u sklopu interdisciplinarnog programa „Obrazovanje o ljudskim pravima i Holokaustu“.


Izvori i dodatne informacije:

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/predavanje-hrvatska-i-holokaust-shoahlab/

https://historiografija.ba/article.php?id=1408


Odgovori