Drugi poziv za sudjelovanje u 4. znanstvenom kolokviju “Povijest u javnom prostoru: Moć politika povijesti”

KLIOFEST, udruga za promicanje kulture povijesti

Planićeva 10, 10020 Zagreb


Drugi poziv za sudjelovanje u 4. znanstvenom kolokviju

Povijest u javnom prostoru: Moć politika povijesti


Znanstveni skup je zamišljen kao nastavak inicijative pokrenute prije tri godine koja je rezultirala kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – hrvatska i inozemna iskustva održanim 2019., kolokvijem Povijest u javnom prostoru: stanje i perspektive – Je li Drugi svjetski rat gotov? održanim 2020., te Povijest u javnom prostoru: Markiranje prostora – spomenici i spomen-obilježja održanim 2021. godine. Na tim se kolokvijima raspravljalo o mjestu povijesti u javnom prostoru kao i o politici povijesti u raznim njezinim aspektima.

Ove godine nastavit će se rasprava o javnoj povijesti kao području javne djelatnosti i kao temi historiografskih istraživanja te njezinom mjestu u obrazovnom sustavu, odnosno o politikama povijesti. Fokus će biti usmjeren na snažan utjecaj koji odnos prema prošlosti i politike povijesti mogu imati u javnosti, kao što je vidljivo prilikom rata u Ukrajini. Također, razgovarat ćemo o pitanju međuodnosa politike, identiteta i povijesti, kao i ulozi političara, javnih intelektualaca i povjesničara u oblikovanju politika povijesti te profesionalnoj odgovornosti povjesničara i društvenoj ulozi povijesne znanosti u kontekstu situacije poput ove.

Pozivamo povjesničare, ali i druge znanstvenike – politologe, sociologe, etnologe, muzeologe i baštinske djelatnike općenito, da se prijave za sudjelovanje na ovome kolokviju i raspravi.

Kolokvij je planiran za 2. prosinca 2022. godine.

Rok za prijave ističe 30. rujna 2022. godine. Prijave s naslovom desetominutnih izlaganja i sažetkom (do pola kartice) te kratkom biografijom pošaljite na adresu pujp.kolokvij@gmail.com


Odgovori