Predstavljanje romana Annie Ernaux “Događaj” i projekcija filmova “AB” i “Događaj” u Puli

Kino Katarina u ponedjeljak, 1. kolovoza, 2022. na dvorišnoj terasi Starog rodilišta u Puli (Bartolomeo dei Vitrei 13 – ulaz sa stražnje strane, iz Cankarove ulice) organizira književno-filmski program s temom reproduktivnih prava podijeljen u dvije cjeline:

20h Događaj – razgovor s povodom

Predstavljamo kratki autobiografski roman „Događaj“ Annie Ernaux kojim tematizira vlastito iskustvo pobačaja. Netom iz štampe u izdanju Mame i Bookse iz Zagreba i prijevodu Milene Ostojić, Događaj se po prvi put promovira upravo u Puli.

Sudjeluju: Milena Ostojić, Ana Lovreković
Moderira: Dora Levačić

21:30h Projekcije

AB, r. Ljubica Janković Lazarić, 1977, SFRJ

“Redateljica u filmu prati mladu djevojku od odluke da počini pobačaj, preko razgovora s majkom i liječnicom o razlozima za takvu odluku, do trenutaka nakon samoga čina koje dijeli s drugim ženama koje su počinile pobačaj.”

Događaj, r. Audrey Diwan, 2021, FR

“Filmska adaptacija istoimenog romana”


Izvori i dodatne obavijesti:

https://www.facebook.com/events/587264666402557/

https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/kino-katarina-filmsko-knjizevna-vecer-u-starom-rodilistu/

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/predstavljanje-hrvatskog-izdanja-knjige-dogadaj-annie-ernaux-u-kojoj-tematizira-vlastito-iskustvo-pobacaja-15228332


“Događaj je jedan u nizu kratkih autobiografskih romana koji čine opus Annie Ernaux, pisan u njenom standardnom izvještajnom stilu, izravno i bez kićenja, fokusiran na jednu jasno artikuliranu temu iz autoričina života, uvijek s eksplicitnim promišljanjem klasnog identiteta iz kojega je potekla, i s kojim je uvijek ostala u neraskidivoj tenzičnoj ambivalenciji one koja je pobjegla, prebjegla i (za dlaku) izbjegla sudbini. Ernaux znakovito roman započinje u klinici u koju dolazi po rezultate testa na HIV, a osjećaji iščekivanja i neizvjesne sudbine potiču sjećanja na događaj koji je u naslovu knjige, tada već desetljećima udaljen, ali utkan u njezinu sadašnjost kao tiha jeka traume koja ne stari i ne blijedi, samo se raspada u bockave čestice koje je povremeno ubodu u mjesto koje još uvijek bridi kao otvorena rana.”


Izvor i opširnije:

https://www.booksa.hr/knjige/proza/dogadaj


Odgovori