Jozo Džambo, “O staroj Bosni u riječi i slici. Književno-povijesni pogledi”

Izdavačka kuća Synopsis je objavila knjigu „O staroj Bosni u riječi i slici. Književno-povijesni pogledi“ autora Joze Džambe. Riječ je o izboru od 16 priloga, nastalih u vremenu između 1981. i 2018. godine i objavljenih u različitim časopisima i zbornicima, sa težištem na teme iz bosansko-hercegovačke kulturne, književne i političke povijesti 19. i 20. stoljeća. U Džambinom historiografskom pismu kao da su se na najplodniji način ukrstila i uzajamno oplodila dva elementa. U znanstvenom pogledu: tematske preokupacije i metodološki postupci naslonjeni na prevratne novine koje u evropsku i svjetsku historiografiju donose analisti i novi historičari, a u svjetonazorskom pogledu: doživljaj čovjekova svijeta srodan franciskanskome, minoritskom.

Knjiga je podijeljena u četiri dijela: O NARACIJI I HISTORIOGRAFIJI – PRIMJER BOSNA (I HERCEGOVINA); O TURCIMA, BOŠNJACIMA I BOSANCIMA I O NOVIM NARAŠTAJIMA; O BOSANSKIM KRAJEVIMA – PUTOPISNO I SLIKOVNO i FRANJEVCI I NJIHOVA BOSNA.

„Prilozi su neka vrsta presjeka moga bavljenja bosanskohercegovačkim, u prvome redu kulturnopovijesnim temama koje su me zaokupljale i za koje sam, uz svoj glavni posao, mogao naći vremena i energije. Boraveći od 1972. godine u Saveznoj Republici Njemačkoj nikada nisam prekidao veze s matičnom zemljom, a posebno s ljudima bliskim mojim interesima. Međutim, okolnosti su bile takve da sam profesionalno bio vezan za druge teme i područja. Moje djelovanje u Bavarskom nacionalnom muzeju (Bayerisches Nationalmuseum), Institutu za etnologiju Sveučilišta u Münchenu te pune 23 godine u Adalbert Stifter Vereinu, institutu za njemačko-češke kulturne veze, zahtijevalo je druge preokupacije i druge zadaće kao i publiciranje na njemačkom jeziku o temama koje su daleko od ovih skupljenih u ovom zborniku. Iz biobibliografije koju je brižno sastavio bibliotekar i dugogodišnji suradnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Slavko Harni može se vidjeti kako je tekao moj profesionalni put. Dakle, prilozi s bosanskohercegovačkim sadržajima nastali u ovom vremenu isključivo su kolateralni rezultati bavljenja drugim prostorima i drugim zadaćama. Stoga u ovim prilozima nema strogo ograničene jedne okvirne teme; one su donekle rastrgani izraz raznolikih interesa, što će cijenjeno čitateljstvo odmah uočiti i, nadam se, moći razumjeti. (…) Najveći dio priloga je ilustriran u manjoj ili većoj mjeri. Ilustracije ne treba shvatiti kao usputni materijal, nego kao važan sastavni dio riječi, to jest teksta.“ (Predgovor)

Izvor: Synopsis.

Odjeci: GODINA JOZE DŽAMBE


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1329


Odgovori