Izložba „Hrvatska jadranska kupališna baština“ u Splitu

Hrvatska jadranska kupališna baština

gostujuća izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije

28. srpnja (četvrtak) u 20 sati

Hrvatski pomorski muzej Split

Glagoljaša 18, Tvrđava Gripe


Izložbeni projekt „Hrvatska jadranska kupališna baština“, autorica kojeg je dr. sc. Mirjana Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma donosi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali. Povezanost sjevernog Jadrana željeznicom utjecala je na gospodarski i turistički razvoj luka i gradova sjevernog Jadrana, pa se kao etablirani turistički centri javljaju Opatija, Volosko, Crikvenica, Mali Lošinj i drugi. Hotel Kvarner u Opatiji (izgrađen 1884. god.) najstariji je hotel na našoj obali. Bila je to i prva turistička investicija stranog kapitala.  Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta. Na starim razglednicama, gledajući s mora, dominiraju upravo ta kupališta. Ona su – osim primarne namjene – bila i mjesta koja su imala javnu društvenu okupljališnu funkciju. Tu su se održavale različite priredbe, društvene igre i sportska događanja. Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more, na izuzetno izloženim pozicijama pa su pod utjecajem mora bila podložna brzoj devastaciji. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta. Sve se gradilo u skladu s konzervatorskim uvjetima i brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine.


Za gostovanje u Splitu izložba je obogaćena fotografijama prvih splitskih kupališta, kao i katalogom na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem autorica obrađuje nastanak i razvoj splitskih kupališta.


Postavljanje izložbe u Splitu je realizirano u suradnji s Državnim arhivom u Splitu, a izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2022. godine.


Odgovori