Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ u Dubrovniku

Izložba „Od Carigrada do Istanbula – Fotografije rumelijske strane Bospora od sredine 19. do 20. stoljeća“ bit će otvorena u petak, 22. srpnja 2022. u 20 sati u žitnici „Rupe“.

Izložba je satkana od djela majstora – fotografa koji su svoje umijeće razvijali u Istanbulu krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedinstveni izbor iz Kolekcije istanbulskih fotografija u vlasništvu Sune i İnana Kıraça otkriva veličanstvene građevine, svakodnevicu i intrigantne ličnosti Istanbula iz prošlosti.

Prisutnima će se ovom prigodom obratiti:

•    Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković
•    Gradonačelnik Beyoğlua Haydar Ali Yıldız
•    Autor izložbe dr. Sinan Genim
•    Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl

Izložbu će službeno otvoriti gradonačelnik Mato Franković.

Zajednička promocija turske kulturne baštine nastavak je uspješne suradnje Grada Dubrovnika s gradom prijateljem Beyoğluom (Općina Beyoğlu po tamošnjem ustroju). Beyoğlu se nalazi u europskom dijelu Istanbula i jedna je od najrazvijenijih općina u cijeloj Turskoj, poznata i kao „biser Istanbula“. Uski diplomatski i drugi odnosi Dubrovnika i Istanbula datiraju još od početka 18. stoljeća kada je otvoren konzulat Dubrovačke Republike u današnjem centru grada.

Organizatori su Grad Dubrovnik, Beyoğlu, Dubrovački muzeji i  Zaklada Suna i İnan Kıraç, a izložba ostaje otvorena do 5. kolovoza 2022.


Izvor:

https://www.dumus.hr/hr/etnografski-muzej/novosti/otvara-se-izlozba-%e2%80%9eod-carigrada-do-istanbula—fotografije-rumelijske-strane,604.html


Odgovori