Bojan Simić, „Stojadinović u Argentini“

Institut za evropske studije i Fondacija Svetozar Miletić su objavili knjigu „Stojadinović u Argentini“ dr Bojana Simića, višeg naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju Srbije.

“Simićev rukopis baziran je na bogatoj izvornoj osnovi u čijem su središtu dokumenta iz tri srpska i dva argentinska arhiva. Reč je o Arhivu Jugoslavije, Diplomatskom arhivu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Istorijskom arhivu Beograda, Archivo General del Poder Judicial de la Nación, Buenos Aires i Archivo Histórico de Cancillería, Ministerio de Relaciones Exteriores y Culto, Buenos Aires. Upravo su dokumenta iz argentinskih arhiva i objavljena u drugom delu Simićevog rada. U delu u kojem Simić donosi značajne novinske članke o Stojadinoviću dominiraju tekstovi iz emigrantske štampe. Istraživanju teme Simić je pristupio na odgovoran i strogo akademski način. Sve interpretacije su odmerene i u potpunosti utemeljene na izvorima. Rezultat je objektivna studija, zasnovana u značajnoj meri na neobjavljenoj arhivskoj građi. Važnost ove teme za domaću stručnu i širu javnost, naučna posvećenost sa kojom je problemu pristupljeno i činjenica da je istraživanje u dobroj meri zasnovano na arhivskoj dokumentaciji (delom iz argentinskih arhiva) čine ovaj tekst vrednim istoriografskim proizvodom. Važan dodatak rukopisu predstavlja izbor do sada nepoznatih fotografija Milana Stojadinovića iz argentinskog perioda njegovog života, koje dodatno ilustruju godine Stojadinovićevog egzila u Latinskoj Americi“. (Izvod iz recenzije dr Petra Dragišića, naučnog savetnika Instituta za noviju istoriju Srbije)


Izvor:

https://historiografija.ba/article.php?id=1241


Dodatne obavijesti:

https://www.academia.edu/77639766/Stojadinovi%C4%87_u_Argentini_sadrzaj_i_predgovor

https://www.glassrpske.com/lat/plus/intervju/bojan-simic-istoricar-stojadinovic-i-pavelic-htjeli-da-sruse-titovu-jugoslaviju/416902


Odgovori