Priznanje Grada Popovače Povijesnoj udruzi Moslavina

Povijesna udruga Moslavina obilježila je u svibnju 2022. dvadeset godina djelovanja manifestacijom Puh(m)ovo na Jelengradu. Brojni su posjetitelji mogli uživati u koncertu renesansnog ansambla Marco Polo te u nastupu vojnika pješaka, dočasnika i konjanika Kravat pukovnije. Na raspolaganju su tijekom popodneva bili i streličari pa su se posjetitelji, a poglavito djeca okušali u streličarskim vještinama.



Višedesetljetni rad članova Povijesne udruge Moslavina nije ostao nezapažen u lokalnoj zajednici pa je 21. lipnja na svečanoj sjednici dana grada Popovače dodijeljeno Priznanje Grada Popovače za 2022. godinu Povijesnoj udruzi Moslavina „za snažan angažman u očuvanju povijesne baštine, popularizaciji srednjovjekovnih utvrda Moslavine i povijesti moslavačkog kraja“ sa sljedećim obrazloženjem:

„Udruga je osnovana s idejom da se istraži i popularizira povijest Moslavine te poglavito da se svim utvrdama na području Moslavine prvenstveno Garićgradu i Jelengradu, vrati nekadašnji sjaj. Sve te godine sustavno rade na promociji povijesti i kulture Moslavine te zajedno sa lokalnom zajednicom i državnim institucijama brine za nekoliko povijesnih lokaliteta na lokalnom području.

2009. godine zajedno s Hrvatskim restauratorskim zavodom pokrenuli su arheološka istraživanja na Jelengradu. Od tada pa do danas može se vidjeti golemi rezultat koji su postigli. Sve je parcijalno konzervirano i restaurirano te je rađeno s ciljem kako bi posjetitelji i gosti na Jelengradu mogli uživati u ovom srednjovjekovnom starom gradu.

Osim toga, Povijesna udruga Moslavina provodila je projekt popularizacije moslavačkih srednjovjekovnih utvrda u četiri moslavačke škole koji je uključivao niz predavanja, radionica i prezentacija iz lokalne povijesti za učenike viših razreda, članovi udruge u različitim prilikama upriličili su stručna vodstva na pojedinim lokalitetima, surađivali su na obnavljanju izletišta u PP Lonjsko polje, arheološkim iskapanjima na rimskim lokalitetima Kutinska lipa u Kutini i Ciglenice u Osekovu….

U godinama koje slijede planiran je nastavak istraživanja i daljnje uređenje lokaliteta, popularizacija lokalne povijesti, očuvanje dragocjene povijesne baštine, bolja posjećenost moslavačkih srednjovjekovnih udruga, stvaranje podloge za daljnja istraživanja te pomaganje u razvoju lokalnog turizma.“ (Nevenka Kundrata Carek, Predsjednica Odbora za kulturu)


Iz medija:

https://www.popovaca.hr/vijesti/gradsko-vijece-izvjestaji/11054-svecano-obiljezen-dan-grada

https://www.popovaca.hr/vijesti/aktivnosti-udruga/10989-20-godina-djelovanja-povijesne-udruge-moslavina

https://quirinusportal.com/2022/05/dvadeset-godina-povijesne-udruge-moslavina/


Odgovori