Izložba “Zavod za hrvatsku povijest 1971.-2021.” na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

U svibnju 2022. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u sklopu Festivala povijesti Kliofest, otvorena je izložba o Zavodu za hrvatsku povijest povodom pedesete obljetnice njegova osnivanja. Izložbu su otvorile Branka Boban, Silvija Pisk i Zvjezdana Sikirić-Assouline. Iako je sama obljetnica bila 2021. godine, zbog pandemijskih uvjeta obilježavanje je odgođeno za bolja vremena.

Izložba je nastala na inicijativu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je i danas patron Zavoda. Želja je bila prezentirati bogatu ostavštinu i povijest Zavoda, kao jednog od tada temeljnih stupova razvoja suvremene hrvatske historiografije. Dodatan razlog je svakako i to što je velik broj aktivnih profesora na Odsjeku svoj historiografski put započeo upravo u Zavodu za hrvatsku povijest.  

U deset izložbenih plakata prikazana je djelatnost Zavoda, zaslužni pojedinci i zanimljive anegdote koje su obilježile njegovu povijest. Tako su se mnogi prisjetili nekad najproduktivnijeg znanstvenog instituta u Hrvatskoj, a novije generacije povjesničara su upoznale poznata lica s naslovnica njihove ispitne literature.

Nakon otvaranja izložbe u NSK, te završetka Kliofesta, izložba je prebačena na Filozofski fakultet u Zagrebu gdje u stalnom postavu između dvorane A-201 i dvorane Mirjane Gross (A-202) svakodnevno podsjeća sve nas zbog čega se bavimo zanatom povjesničara. Izložba je ujedno podsjetnik i na to kako su izgledali početni radovi na tada još uvijek nedovoljno razvijenom polju historijske znanosti. Na istom polju na kojem su svojim znanjem i historiografskim alatima vremenom etablirali nove metodološke postavke i istraživačke doprinose te ih zatim prenosili budućim generacijama.

Ljubo Boban, Mirjana Gross, Mate Suić, Ivan Kampuš, Igor Karaman, Ljubo Doklestić i ostali zaslužni osnivači Zavoda su tako ponovno s nama prošetali fakultetskim hodnicima koji život znače, te nas gledaju svakog dana. Pogledima smiruju studente pred stresne ispite, a njihove riječi daju im nadu da će i sami jednog dana pisati o povijesti.

Ante Lepur

student povijesti

Filozofski fakultet u Zagrebu


Fotografije:

Zbirka za povijest – FFZG

https://www.facebook.com/drugi.kat.sna/


Izložba na Kliofestu:


Odgovori