Florian Bieber, „Uspon autoritarnih režima na zapadnom Balkanu. Novi pogled na jugoistok Europe“

Vrlo su zanimljiva i važna politička zbivanja na zapadnom Balkanu, u većini bivših jugoslavenskih republika i Albaniji, državama koje još nisu integrirane u Europsku uniju. Posljednjih godina vlade u tim zemljama sve se više udaljavaju od demokratskog utemeljenja i postaju autoritarne. Taj trend u oštroj je suprotnosti s budućnošću ovog područja kakvu je Unija vidjela na prijelazu stoljeća. Tada se za zapadnobalkansku regiju tvrdilo da je nepokolebljivo na putu prema demokraciji, članstvu u EU-u i gospodarskom prosperitetu. Kako proizlazi iz uvida u ovoj knjizi Floriana Biebera, ta se vizija pokazala preoptimističnom. Bieber krivnju za taj žalosni razvoj događaja ne pripisuje isključivo lokalnim liderima, nego smatra da je i sama Europska unija u nizu ključnih aspekata kumovala dolasku na vlast nove generacije „autokrata”, među kojima je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svakako najistaknutiji.

Iako relativno kratka, ova je knjiga sadržajno zapravo iznimno bogata i pokazuje da iskustva zemalja ove regije – Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije – nisu homogena. Bieber koherentno analizira sva ta različita iskustva. A preispituje i poziciju Hrvatske, kao glavnog susjeda tzv. zapadnog Balkana.


Florian Bieber

Florian Bieber (rođen 4. listopada 1973.) luksemburški je politolog, povjesničar i sveučilišni profesor koji se bavi međuetničkim odnosima, etničkim sukobima i nacionalizmom, a u fokusu njegovih istraživanja je Balkan. Studirao je povijest, političke znanosti, ekonomiju i jezike na Trinity Collegeu u SAD-u. Magistrirao je 1998. jugoistočne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a 2001. je doktorirao u Beču na temu “Nacionalizam u Srbiji od Titove smrti do pada Miloševića.” Predaje politologiju na Sveučilištu u Grazu.


Nakladnik: Profil

Jezik: hrvatski

Broj stranica: 192

Godina izdanja: 2022


Izvor:

https://www.ljevak.hr/publicistika/28280-uspon-autoritarnih-rezima-na-zapadnom-balkanu.html
Odgovori