Šesti History Fest u Sarajevu

Objavljen je program History Festa, koji se održava u Sarajevu od 7. do 12. juna 2022. godine, a osnovna tema je “Rat, civili, migracije: Bosna i Hercegovina i jugoistočna Evropa 1942. i 1992. godine”. Jugoslavija se 1991. suočila sa ratom, koji je 1992, snažno zahvatio i Bosnu i Hercegovinu. Taj rat je najveće nevolje donio civilnom stanovništvu, koje je bilo izloženo masovnom stradanju, da bi se talasi migracija prenijeli na čitavu Evropu. Iz Udruženja za modernu historiju, koje je organizator festivala, ističu da kroz razne diskusije, okrugle stolove i predavanja žele ukazati na tu dimenziju ratnih razaranja. Koliko su te migracije civilnog stanovništva tada uticale na razumijevanje jugoslavenskih ratova? Kakve je to posljedice ostavilo na Evropu, ali i na čitav svijet? U ovom okviru ćemo poseban panel posvetiti „Bosni u Berlinu“.

Na History Festu 2022. pažnja će biti posvećena civilnim žrtvama u Bosni i Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata, a kao poseban slučaj izdvaja se stradanja civila na Kozari 1942., te različite interpretacije koje su se u vezi s tim nudile u vrijeme socijalističke Jugoslavije, ali i u postjugoslavenskom razdoblju. U tom okviru, govorit će se i o stradanjima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na ovogodišnjem festivalu organizirat će se i posebna ljetna škola sa doktorskom radionicom „Reprezentacije nasilja u jugoistočnoj Evropi 20. stoljeća“. Na ovaj se okupljaju studenti i doktoranti iz postjugoslavenskih zemalja koji imaju priliku prezentirati svoje eseje, ali i slušati predavanja koja im mogu pomoći u njihovom naučnom sazrijevanju.

History fest je bogat predstavljanjima novih knjiga izdavača iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sastavni dio festivala su izložbe, kao i prikazivanje dokumentarnih filmova sa povijesnom tematikom. Ove godine otvorit će se izložbe o partizanskim bolnicama u Drugom svjetskom ratu, uspostavljanju granica Jugoslavije i Italije po Rapalskom ugovoru, te će javnosti biti pokazana idejna rješenja pristigla na konkurs za podizanje spomenika ubijenim Sarajlijama na lokalitetu Kazani. Također će biti prikazan film „Zalazak stoljeća − Testament L. Z.“ A nakon toga i razgovor s Lordanom Zafranovićem.

Čitav program je dostupan na web stranici History festa.


Izvori:

https://historiografija.ba/article.php?id=1291

https://www.historyfest.ba/

https://www.facebook.com/History-Fest-1853255024801877/


Odgovori