Projekcija povijesne serije “Češko stoljeće”

Projekcija prvog nastavka povijesne serije „Češko stoljeće“: „Veliko rušenje (1918)“ 8. ožujka 2017. u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Pozivaju se svi na projekciju prvoga nastavka povijesne serije „Češko stoljeće“: „Veliko rušenje (1918)“ u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta u srijedu 8. ožujka u 17 sati. Serija će biti prikazana s hrvatskim podnaslovima u prijevodu studenata diplomskoga studija bohemistike.
„Češko stoljeće“ televizijska je serija koja u devet nastavaka hrabro propituje najvažnije događaje češke povijesti 20. st. Snimljena je u produkciji Češke televizije 2013. i 2014. prema scenariju povjesničara Pavela Kosatíka i u režiji Roberta Sedláčeka. Usredotočena je na psihologiju glavnih povijesnih aktera u trenucima kad su bili svjesni da će svojim odlukama bitno utjecati na budućnost cijeloga naroda.

 

„Legendarni su likovi samo ljudi koji se znoje, spekuliraju, žive paradokse, odlaze na zahod i naklapaju o banalnostima, i sami zbunjeni time kamo ih je povijest donijela.“ (Pavel Kosatík i Robert Sedláček)

 

1. nastavak: „Veliko rušenje (1918)“

 

God. 1914. Tomáš Garrigue Masaryk odlazi iz Praga, napušta Austro-Ugarsku i kreće na put s kojega nema povratka. Na put u oslobođenje Čeha i Slovaka iz naručja austrijskoga imperija, na put u uništenje austro-ugarske velesile. To nije bio jednostavan san, a Masaryk nije bio jednostavan čovjek. Kako je taj put izgledao s političkoga, a kako s ljudskoga motrišta? Kakvim je pitanjima i prigovorima bio praćen? S čime se Masaryk morao izboriti politički i ljudski, što ga je mučilo, čemu se nadao? U što je do krajnosti vjerovao? Prvi dio televizijskoga ciklusa „Češko stoljeće“ pripovijeda o temeljnom pitanju moderne češke državnosti – kako je, zašto i unatoč čemu nastala Čehoslovačka Republika – i o najvažnijoj osobi iz toga razdoblja – o prvom čehoslovačkom predsjedniku.

 

„Na pragu smo svjetske revolucije. Europa i svijet ulaze u nov razvojni stadij, u kojem će biti odlučeno tko će imati moć. Stare feudalne teokracije ili moderni sustavi, koji poštuju ljudsku slobodu.“
T. G. Masaryk (iz scenarija)

 

Prvi nastavak serija prevela je Silvija Kos.

 

Izvor: http://www.ffzg.unizg.hr/zslav/

 

 

Odgovori