Kliofest 2022: Između regionalne i globalne povijesti – predstavljanje knjiga “Habzburzi: dinastija i carstva”, “Jugoistočna Evropa: globalna historija” i “Preobražaj sveta: globalna istorija 19. veka”

Festival povijesti Kliofest 2022.

Utorak, 17. svibnja 2022.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Pozornica I.


16.00-16.45 Između regionalne i globalne povijesti – predstavljanje knjiga Habzburzi: dinastija i carstva, Jugoistočna Evropa: globalna historija i Preobražaj sveta: globalna istorija 19. veka

Sudjeluju: Michael Antolović, Branimir Janković, Filip Šimetin Šegvić


Predstavljanje će otvoriti pitanja međuodnosa i usklađivanja nacionalne, regionalne i globalne povijesti u kontekstu aktualnog uspona globalne historije. Mijenja li globalna historija način na koji treba pristupati nacionalnoj i regionalnoj povijesti? Gdje je mjesto hrvatske i susjednih povijesti u odnosu na regionalnu povijest, primjerice srednjoeuropsku i jugoistočnoeuropsku? Što je novo u literaturi o habsburškoj povijesti, koja ulazi u jednu od ključnih referentnih literatura za hrvatsku i regionalnu povijest? Kako uklopiti recentnu prijevodnu literaturu o globalnoj povijesti Jugoistočne Europe i globalnoj povijesti 19. stoljeća u postojeće sveučilišne kolegije o nacionalnoj, regionalnoj, europskoj i svjetskoj povijesti? Koja bi još slična historiografska izdanja trebalo prevoditi?

O tim će pitanjima biti riječi povodom recentnih prijevoda knjiga Heinz-Dietera Heimanna Habzburzi. Dinastija i carstva, Marie-Janin Calic Jugoistočna Evropa: globalna historija i Jürgena Osterhammela Preobražaj sveta. Globalna istorija 19. veka.



Odgovori