Deveti Festival povijesti – Kliofest (17-20. svibnja 2022.)

Devetu smo godinu zajedno na Festivalu povijesti Kliofest. Iza nas su dvije godine pandemije i rada u novim okolnostima – 2020. posve online, 2021. hibridno – s malenim brojem sudionika uživo i online prijenosom svih događanja. Ove godine naglasak vraćamo na druženje uživo, ali program djelomice (zapravo većim dijelom) prenosimo i preko youtube kanala. A najvažnije – na Kliofest se osim autora vraćaju i knjige: na štandovima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika. Naravno, uz odgovarajuće popuste vjernim kupcima.

Ove je godine nekoliko okruglih stolova – dva su posvećena povjesničarima i metodama njihova rada: govorit će se o hrvatskoj historiografiji između tradicionalnosti i modernosti te o mikrohistoriji; jedan je posvećen temi koja nas snažno zaokuplja u posljednja dva mjeseca – agresiji Rusije na Ukrajinu, a jedan odnosima Kine i jugoistočne Europe. Na tribinama će se govoriti o perspektivama istraživanja srednjoeuropske povijesti, mogućnostima boljeg upoznavanja povijesti susjeda Slovenaca, problematici ženskih dnevnika i zapisa u međuraću, a obilježit će se i deset godina rada Centra za povijesna i kulturološka istraživanja socijalizma te izlazak devetog sveska Hrvatskoga biografskog leksikona.

Bit će predstavljene brojne nove knjige različite tematike, od prapovijesti do suvremenosti… i to ne samo hrvatske povijesti, već i europske i svjetske tematike. Imamo i dva kviza – oba priređuju studenti Filozofskog fakulteta. Na ovogodišnjem će Kliofestu, kao i ranijih godina, sudjelovati i niz inozemnih sudionika – iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine i dr.

Naši su suradnici priredili ili za festival posudili nekoliko izložbi: jedna je multimedijalna – o sjećanjima na iseljavanje Talijana polovicom 20. stoljeća, druga je posvećena 50. obljetnici Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, treća govori o rapalskim granicama (u povodu 100. obljetnice sporazuma), četvrta o akcijaškim danima u doba socijalizma… jedna je pak o Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu…

Obnavljamo i Dan povijesti, koji je prije dvije godine bio odgođen, a lani održan u manjem broju mjesta. Ove će se godine 20. svibnja (ili neki drugi dan) povjesničari predstaviti u nizu gradova i mjesta diljem zemlje.

Ove ćemo godine programske aktivnosti završiti u petak nešto iza podneva dodjelom nagrada povjesničarima u nekoliko kategorija.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – ove godine ponovno na dvije pozornice, a nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i jedan okrugli stol u Hrvatskom državnom arhivu.

Dan povijesti – program (uskoro!)


Kliofest 2022. – najava i program

Nakon dvije godine „novog normalnog“, deveto izdanje Festivala povijesti Kliofesta vraća se u punom formatu! Od 17. do 20. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu te na nekoliko lokacija diljem zemlje predstavit će vam se najbolje i najaktualnije od domaće i inozemne historiografske produkcije. Očekuje nas niz okruglih stolova i tribina, od onih posvećenih „zanatu povjesničara“ do rasprava vezanih za rat u Ukrajini, odnose Kine i jugoistočne Europe, žensku povijest, povijest Slovenaca i dr.

Predstavit će nam se i gotovo 40 novih historiografskih izdanja. Kad je o knjigama riječ, i ove godine u auli NSK možete obići prigodni sajam na kojem će naslove po promotivnim cijenama ponuditi pedesetak najznačajnijih domaćih nakladnika s područja društveno-humanističkih znanosti (radno vrijeme sajma: 10-19 h; pet: 10-16 h). U raspravama i promocijama sudjelovat će i niz sudionika iz inozemstva (Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine i dr.)

Osim pet tematskih izložbi (o iseljavanju Talijana nakon Drugog svjetskog rata, radnim akcijama, Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu…), očekuju nas i dva povjesničarska pub-kviza. Festival će završiti u petak 20. svibnja tradicionalnomdodjelom nagrada najboljim povjesničarima u nekoliko kategorija.

Najveći dio događanja prenosit će se i putem Kliofest Youtube kanala. Detaljni program Festivala pogledajte ovdje, a sve festivalske novosti pratite i putem Kliofest Facebooka.


Izvor: https://www.kliofest.hr/


Odgovori