Održano predstavljanje edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774.-1784.

Održano je predstavljanje edicije „Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije 1774. – 1784.“

Edicija u 6 svezaka prikazuje gradivo nastalo u postupku marijaterezijanskog urbarijalnog uredenja na području ondašnje Varaždinske županije.

Prvi svezak, Uvodna studija, prikazuje opći povijesni okvir provedbe ovog postupka unutar Habsburške Monarhije, a detaljnije na području Banske Hrvatske. Svezak donosi detaljne opise 19 tipskih dokumenata i obrazaca korištenih u provedbi uređenja po sučijama, odnosno selima i trgovištima u okviru sučija, koji predstavljaju gradivo objavljeno u sljedećim svescima.

U ostalih pet svezaka objavljenoga gradiva za kotareve Donjopoljski, Gornjopoljski, Donjozagorski i Gornjozagorski u okviru 135 sučija prikazano je preko 300 sela, 5 trgovišta i Zajednica slobodnjaka Varaždinske tvrđe.

Putem tipskih dokumenata opisani su pravni, gospodarski i prirodni uvjeti življenja po sučijama i mjestima, stanje podložničkih zemljišta prije urbarijalnog uređenja i davanja na koja su podložnici bili obvezni vlastelinima. Slijede prikazi novih urbara za pojedine sučije i sela, kao i ugovora o uređenju trgovišta i drugih posebnih zajednica, zatim dokumenti o uređenju selišta te dokumenti o novom stanju podložničkih zemljišta i davanja koja su od njih bila obvezna.

Na kraju su prikazana izvješća županijskih dužnosnika o provedenom postupku, kao i potrebni ispravci. Na taj način prikazani su uvjeti življenja za preko 8000 raznih podložničkih domaćinstava.

Pogledajte djelić atmosfere s promocije ovog izuzetnog izdanja. Ediciju su predstavili recenzentica Nataša Štefanec, priređivačica tekstova Karmen Levanić, urednica Vida Pavliček i ravnatelj DA Varaždin Damir Hrelja.


Izvor i dodatne informacije:

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/1564/oamid/1633


Odgovori