U Zagrebu započela “Radionica o povijesti i sjećanju na nacionalsocijalističke logore i mjesta zločina”

“Radionica o povijesti i sjećanju na nacionalsocijalističke logore i mjesta zločina” održava se gotovo svake godine od 1994. naovamo, redovito mijenjajući lokacije na kojima se odvija. Ideja radionice je stvoriti nehijerarhijski prostor u kojem će kustosi i studenti poslijediplomskih studija moći prezentirati svoje projekte te raspravljati o njima, a pritom učiti o povijesti holokausta u zemljopisnom okruženju u kojem se radionica održava. Osim izlaganja samih sudionika, program uključuje organizirane posjete bivših logora i mjesta stradanja, kao i predavanja etabliranih znanstvenika. Nakon svake radionice objavljuje se zbornik sa člancima temeljenima na prezentacijama.

Iako je radionica u početku bila događaj organiziran u Njemačkoj, od 2015. održava se u različitim europskim zemljama. Ovogodišnja radionica održava se u Hrvatskoj, koja je tijekom Drugoga svjetskog rata bila laboratorij fašističkih eksperimenata, koji su kulminirali masovnim nasiljem i višestrukim, isprepletenim genocidom nad Srbima, Židovima i Romima. Holokaust i genocid u Hrvatskoj značajno su oblikovali prostorni ambijenti: teror na ulicama raznih gradova, “antipartizanske” akcije na otvorenim prostorima, sela koja su pretvorena u mjesta masovnih pogubljenja ili više od trideset koncentracijskih logora. Radionica uključuje posjet Jasenovcu, najvećem i najsmrtonosnijem logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao i obilazak Zagreba s vodičem tijekom kojeg se rasvjetljava arhitektonski, intelektualni i kulturni doprinos gradske židovske zajednice i njihovo stradanje u ratu. Međunarodni karakter radionice potvrđuje 30 ovogodišnjih sudionika koji dolaze iz 10 različitih zemalja, uključujući Austriju, Hrvatsku, Dansku, Englesku, Francusku, Mađarsku, Njemačku, Nizozemsku, Norvešku i SAD.

Radionica se održava u partnerstvu s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, uz podršku: Claims Conference; Fondation pour la Memoire de la Shoah; Fritz Thyssen Stiftung; Stanley Burton Centre for Holocaust and Genocidal Studies, University of Leicester; Stiftung Zeitlernen. Javnu panel diskusiju podržava Friedrich Ebert Stiftung.


Izvor i dodatne informacije:


Odgovori