Poziv za prijave na studijski put “Sadašnjost naše prošlosti”

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo – Beograd poziva vas na studijski put kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku: „Sadašnjost naše prošlosti“ (25.9.-1.10.2022.).


 „Nema ploče. … prošlost je izbrisana, sjećanje ukopano.

Ali, i ono što je ukopano, može se iskopati,

ono što je potonulo, kad-tad izroni.“

Daša Drndić o logoru Slana na Pagu


Posljedice rata koje živimo, među kojima su selektivne i pojednostavljene slike prošlosti temelji naših postratnih kolektivnih identiteta, često su maskirane kao „historijske lekcije“ i od nositelja političkog legitimiteta označene kao poželjne i nepromjenjive, one koje ne bi trebalo preispitivati.

Smatramo da se, s obzirom na dramatične političke, ekonomske i društvene promjene kroz koje su zemlje bivše Jugoslavije prošle – upravo zato „isplati“ istraživati način na koji se oblikuje kolektivno sjećanje. Kako je kolektivno sjećanje i nacionalno određeno, takvo bi istraživanje trebalo upozoriti na različite percepcije i interpretacije zajedničke prošlosti, i njezinog utjecaja na ratove 90-ih. Ono što se nadamo potaknuti organiziranjem ovog studijskog puta je preispitivanje praksi kojima se kolektivno sjećanje na Drugi svjetski rat i ratove 90-ih (zlo)upotrebljava u proizvodnji legitimiteta i održavanju atmosfere nepovjerenja, straha i nasilja.

Želimo utjecati na trenutno prevladavajuće načine sagledavanja naše prošlosti kao dominantno ratne, percepciju društava u kojima živimo kao međusobno suprotstavljenih, a naših susjeda kao “neprijatelja”.

Prekogranična suradnja u ovakvom propitivanju prošlosti pruža mogućnost uvida drugačijeg kvaliteta, kako bi se mogle osvijetliti „slijepe točke“, mjesta koja su problematična u (re)interpretacijama određenih događaja iz prošlosti.

Upravo stoga pozivamo studente (osnovnih i master studija), doktorande i mlađe istraživače povijesti/historije, ali i drugih srodnih disciplina, te novinare i aktiviste koji se u svom radu/istraživanju bave ili namjeravaju baviti ovim temama, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije te šire regije, da nam se pridruže na studijskom putu, kako bismo zajedno pokušali preispitati ovaj „rat sjećanja“ kao unaprijed zadanu društvenu činjenicu.

Studijski put obuhvaća posjete obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja vezanim uz Drugi svjetski rat i ratove 90-ih, na širem području Jasenovca i Novske u Hrvatskoj te Donje Gradine, Prijedora i Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Ovo šire područje Potkozarja obilježeno je masovnim stradanjem stanovništva ne samo u Drugom svjetskom ratu, već i u ratu 1991-1995. Obilazeći obilježena i neobilježena mjesta stradanja na širem području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac, Donjoj Gradini, Kozari, Prijedoru i Sanskom Mostu namjera nam je ispitati tko posjećuje ova mjesta, kakvo sjećanje imamo na Drugi svjetski rat, je li ono i koliko utjecalo na ratna zbivanja 90-ih, koje su to slike, tekstovi ili rituali koji utvrđuju određenu sliku, s namjerom da potaknu “sjećanja o prošlosti”? Kakve to posljedice ima za izgradnju trajnog mira u regiji?

Ova i druga pitanja nastojati ćemo problematizirati kroz razgovore o službenim (institucionalnim) i alternativnim memorijalnim praksama koje imaju važno mjesto u oblikovanju nacionalnog identiteta na određenom području, susrete s osobama sa neposrednim iskustvom stradanja, aktivistima i ratnim veteranima koji se bave različitim oblicima memorijalizacije, kulturom sjećanja i izgradnjom mira.

Ako te zanima širi društveni kontekst zbivanja i moguća drugačija viđenja događaja iz nacionalne prošlosti, uz razmjenu i diskusiju s drugima, jednako zainteresiranima za ovo područje izučavanja, pozivamo te da se prijaviš na studijski put “Sadašnjost naše prošlosti”.

Studijski put obuhvaća sljedeća mjesta:

25.9. – dolazak, okupljanje u Kozarskoj Dubici

26.9. – Stara Gradiška – Jasenovac

27.9. – Donja Gradina – Manastir Jasenovac – Novska (Trokut)

28.9. – Kozara – Prijedor

29.9. – Sanski Most – Šušnjar

30.9. – Radionica

1.10. – odlazak

Radni jezik: bosanski-hrvatski-srpski-crnogorski

Za sve učesnike/ce će biti osiguran smještaj u jednokrevetnim sobama.

Troškove smeštaja, hrane i puta snosi organizator.

Ukoliko želiš sudjelovati u ovom programu, molimo te da popuniš online upitnik najkasnije do 22.07.2022. godine.

Zbog ograničenog broja mjesta, prinuđeni smo raditi selekciju aplikacija, ukoliko broj prijava prevaziđe broj raspoloživih mjesta.

Molimo te da upitnik iscrpno popuniš jer nam je on glavni izvor u procesu odlučivanja i odabira aplikacija. Biti će odabrano najviše 16 prijava. O ishodu tvoje prijave obavijestit ćemo te do 29.7.2022.

Dodatne logističke informacije proslijedit ćemo nakon odabira prijava.


Izvor:

https://nenasilje.org/poziv-za-prijave-na-studijski-put-sadasnjost-nase-proslosti/


Obavijest je prenesena i na portalu Historiografija.ba:

https://nenasilje.org/poziv-za-prijave-na-studijski-put-sadasnjost-nase-proslosti/


Odgovori