Projekcija dokumentarnog filma ‘Duhovi Zagreba’ i razgovor s redateljem

U ponedjeljak 2.5.2022. u 19h u Ulici Pavla Hatza 16 u Zagrebu gledamo ‘Duhovi Zagreba’, dokumentarni film Jadrana Bobana u kojem preživjeli borci i ilegalci Narodnooslobodilačkog pokreta u Zagrebu pričaju svoje priče. Uz film, pripremit ćemo razgovor s redateljem i našim članicama. Nadamo se živom razgovoru u kojem ćete naučiti nešto o pokretu otpora u Zagrebu i zašto Zagreb zovemo Nepokorenim gradom.


Pretkresovski CineMAZ: Duhovi Zagreba + diskusija s redateljem

Mreža antifašistkinja Zagreba

Ovog ponedeljka, 2.5, čeka Vas posebni CineMAZ!

U sklopu pretprograma Trnjanskih kresova prikazujemo dokumentarni film Duhovi Zagreba o antifašističkom otporu u Zagrebu tokom okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon filma održat će se posebna diskusija u kojoj će prisustvovati redatelj filma Jadran Boban i povjesničar Saša Vejzagić.

Duhovi Zagreba prati pet pripadnika antifašističkog pokreta dok se prisjećaju kakav je bio život u Zagrebu netom prije rata i tokom okupacije. Od Runjaninove ulice do Maksimira, film prikazuje poznate lokacije u Zagrebu iz jedne nove i zanimljive perspektive osobnih iskustva ovih devedesetogodišnjaka, tadašnjih tinejdžera i omladinaca. Gledanjem filma dobit ćemo vrijedan uvid u taj ponosan i važan dio naše povijesti o kojem se nažalost sve manje priča jer se ne uklapa u suvremenu politiku Hrvatske.
Ali, unatoč službenom zataškivanju, činjenica ostaje da je Zagreb uvijek bio i bit će nepokoreni grad!

Vidimo se u ponedjeljak, 2.5. u 19h u Ulici Pavla Hatza 16 na filmu Duhovi Zagreba i popratnom razgovoru, a nakon toga u subotu, 7.5, svi na nasip kod Mosta Slobode da zapalimo Trnjanske kresove!


Izvori:

https://www.facebook.com/events/1080241762834839/


Odgovori