Predstavljanje monografije o modernoj farologiji na istočnoj obali Jadrana

U ponedjeljak, 2. svibnja 2022. s početkom u 19 sati na Tvrđavi Gripe u Hrvatskom pomorskom muzeju Split biti će predstavljena knjiga “SVJETIONIČKI LIBAR MALI”, autora Vedrana Trgovčića.

U tjednu kada obilježavamo blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada Splita, Galiola produkcija iz Pule, Hrvatski pomorski muzej Split i tvrtka Plovput Split upriličiti će upoznavanje s monografijom koja će vas voditi kroz svjetioničko vrijeme i prostor, po prvi puta tako cjelovit, kronološki prikaz početka i razvoja MODERNE FAROLOGIJE na istočnojadranskoj obali.  Nakon više od petnaest godina autorove plovidbe po arhivima Hrvatske, Italije i Austrije sada nam ispričana je priča koja se temelji na stotinama tisuća dokumenata, mapa i fotografija, većinom onih do sada nikada viđenih. Nakon uvoda u farologiju Jadrana, u drugom dijelu monografije plovimo od Trsta i Savudrije do Ulcinja. Crtice iz povijesti svakog postojećeg svjetionika obogaćene su sa preko 400 fotografija.

Dođite na predstavljanje i upoznajte i otkrijte zanimljiv dio naše povijesti, upoznajte ljude koji su bili glavna karika u stvaranju naše bogate pomorske tradicije i kulturno-povijesne baštine Jadrana i Mediterana.

Događaj će se održati na otvorenom ispred broda “Bakar”, a u slučaju lošeg vremena biti će premješten u zatvoreni prostor Hrvatskog pomorskog muzeja Split.


Izvor:

https://www.hpms.hr/index.php

https://www.facebook.com/HrvatskiPomorskiMuzejSplit/


Odgovori