Radionica “Drežnica: Tragovi i sjećanja na karti”

U sklopu međunarodnog istraživačkog projekta „Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.“ u Drežnici se 30. travnja 2022. održava radionica participativne kartografije pod nazivom „Drežnica: Tragovi i sjećanja na karti“. Radionica se održava od 11:00 do 16:00 sati u društvenom domu u Drežnici.


Međunarodni istraživački projekt „Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.“ kulturnoj baštini pristupa kao emancipatorskoj praksi koja nastaje za i od strane lokalne zajednice. Uz pomoć mještana godinama projektni tim je uspješno istraživao spomenike i ruševine, iskopavao partizanske i prapovijesne tragove i skloništa, snimao vrijedna svjedočanstva posljednje generacije partizana.

U rujnu 2022. godine u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu biti će održana izložba kojom će se predstaviti dosadašnji rad na projektu. Između ostalog, izložba će tematizirati sam prostor Drežnice, njezin obuhvat, prirodne karakteristike te povijesne i kulturne znamenitosti, s naglaskom na razdoblje Drugog svjetskog rata.

Stoga je jedna od ključnih pripremnih aktivnosti upravo radionica analize i izrade karata, koja je usmjerena na kritički pristup bilježenja prostora kroz metodu participativne kartografije. Za radionicu nužan je interes i aktivno sudjelovanje mještana. Služeći se različitim kartografskim podlogama, želimo zamišljati i graditi demokratičniju kartografiju „odozdo“. Takva kartografija polazi od različitih prostorno-relacijskih hijerarhija zajednice, točaka koje se nalaze u fokusu njenih specifičnih sjećanja, mimo, a ponekad i nasuprot postojećim stručnim redukcijama prostora. Demokratičan pristup prostornog definiranja baštine osnova je njenog promišljanja kao zajedničkog dobra. Ključan element tog procesa jest osvještavanje prostornih, socijalnih i ekoloških dimenzija kulturne baštine, kao i poticanje kritičkih i participativnih modela baštinskih praksi kroz direktan rad s lokalnim zajednicama.

Kao uvod u subotnje druženje u petak 29. travnja 2022. u 21:00 sat bit će organizirana javna projekcija filma Slavka Goldsteina „Drežnica“ iz 1964. godine. Ulaz na projekciju je slobodan.


Radionica participativne kartografije provodi se u suradnji i uz potporu Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća. Cjeloviti program izložbe financijski su također podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Posebno zahvaljujemo SKUDD „Đurđevdan“, Zajednici drežničkih Srba i pilani „Bukva“ na suradnji u organizaciji i provedbi događaja.

Više informacija pratite na FB stranici.


Izvor:

https://www.ipu.hr/article/hr/1206/dreznica-tragovi-i-sjecanja-na-karti


Odgovori