Izložba i publikacija PAVILJON I TRI MOGUĆA MJESTA: Redefiniranje i reafirmacija paviljona 28 Zagrebačkog velesajma, arhitekta Miroslava Begovića

U četvrtak 21. travnja 2022. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba i održava se promocija publikacije PAVILJON I TRI MOGUĆA MJESTA: Redefiniranje i reafirmacija paviljona 28 Zagrebačkog velesajma, arhitekta Miroslava Begovića.


Izložba i publikacija Paviljon i tri moguća mjesta: Redefiniranje i reafirmacija paviljona 28 Zagrebačkog velesajma, arhitekta Miroslava Begovića autora Miroslava Genga, Tina Svena Franića i Lovorke Prpić objedinjuje problemsko istraživanje, arhitektonski projekt i publicistički rad te otvara čitav niz pitanja vezanih za modernističku baštinu, ali i za šire arhitektonske teme. Istraživanje se bavi paviljonom tvornice Đuro Đaković, jednim od kanonskih djela poslijeratnog modernizma u Hrvatskoj, izgrađenog za potrebe Zagrebačkog velesajma. Arhitekti su stajališta da danas napušteni i ruševni paviljon u zabačenom dijelu velesajamskog kompleksa zaslužuje aktivaciju i premještanje na drugu lokaciju. Gesta premještanja može se činiti radikalnom, no sama paviljonska tipologija i povijest Velesajma nisu nekompatibilni s tom idejom. Fokus akcije prebacuju na pojedinačni artefakt te istražuju performanse paviljona na novim lokacijama – na Bundeku, Kampusu Borongaj i u Maksimiru. Autori istraživanja predlažu saniranje postojeće konstrukcije i interijera paviljona te razumno predlažu novu staklenu opnu, pri čemu bi se trebalo što više približiti izvorniku. Graditeljskoj baštini pristupaju projektantski, analiziraju potencijale i predlažu konkretnu akciju. Impresioniraju kako refleksivnost, tako i projektantsko-prezentacijska preciznost koju su autori uložili u istraživačko-umjetnički projekt i pokazali kako kreativni arhitektonski čin nije nužno stvaranje novoga objekta, nego široki raspon re-artikulacije postojećega. Upravo ta domena ne-građenja postaje sve važnija tema arhitekture.

MAROJE MRDULJAŠ


Na otvaranju/promociji govorit će Leo Modrčin i Maroje Mrduljaš. 

Izložba se održava u međuinstitucionalnoj programskoj suradnji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Oris Kuće arhitekture.

Autori izložbe: Lovorka Prpić, Zvonimir Prusina

Izložbu možete pogledati do 30. travnja 2022. godine.


Izvor:

http://www.oris.hr/hr/oris-plus/izlozba-i-publikacija-paviljon-i-tri-moguca-mjesta-redefiniranje-i-reafirmacija,3157.html


Odgovori