Predstavljanje knjige „100 frankopanskih gradova – povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj“

U povodu Dana Trsata 2022. godine u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka u utorak 19. travnja u 18 sati održat će se predstavljanje knjige “100 frankopanskih gradova – povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj”.

Knjigu će predstaviti autorica Margita Cvijetinović, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Povijesni vodič “100 frankopanskih gradova” po prvi puta donosi, na osnovi dostupnih podataka, cjelovit popis frankopanskih posjeda i predstavlja sve (ili gotovo sve) gradove i utvrde u Hrvatskoj koje su Frankopani podigli ili su im duže ili kraće vrijeme bili vlasnici. Od ukupno 142 nabrojana lokaliteta 100 ih je popraćeno osnovnim informacijama, GPS pozicijom te fotografijom trenutnoga, a ako je moguće i ilustracijom povijesnoga stanja, odnosno rekonstrukcijom ili nacrtom. Popis je popraćen osnovnim podatcima o Frankopanima, posjedima i području rasprostiranja te bogatim izborom literature koja će olakšati potragu za dodatnim znanjem.

Iako namijenjen svima, to je prvenstveno tematski vodič za ljubitelje povijesti, starih gradova, utvrda i Frankopana, u pojedinim slučajevima i ekstremnih sportova. Kako bi uvijek bio pri ruci dostupan je i kao online izdanje prilagođeno pretraživanju putem mobitela/računala na poveznici http://frankopanskigradovi.ppmhp.hr. Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350-godišnjice pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana i završetka projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana kojega je provela Primorsko-goranska županija, a ostvaren je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.Vizualni identitet vodiča potpisuje Vesna Rožman, a online inačicu Digital Experience iz Rijeke.

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na mailom na info@frankopani.eu najkasnije do utorka, 19. travnja 2022. godine do 15:00 sati.

Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni od 100,00 kn.Program se odvija u sklopu jubilarnih 30. Dana Trsata u suradnji Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Gradske knjižnice Rijeka – Ogranak Trsat. Vidimo se na Trsatu!


Izvor:

https://gkr.hr/Magazin/Najave/Predstavljanje-knjige-100-frankopanskih-gradova-povijesni-vodic-po-frankopanskim-posjedima-u-Hrvatskoj


Odgovori