Goran Đurđević, “Dnevnik čitanja. Prikazi, recenzije i osvrti (2012. – 2022.)

Knjiga Dnevnik čitanja autorova je svojevrsna znanstvena lektira. Svojim bilješkama, analizama i dragocjenim zapažanjima približio je stručnjacima, ali i širem krugu čitateljica i čitatelja, problematiku koja nije svakodnevno prisutna u našim znanstvenim stremljenjima. Radi se o aktualnim i zapostavljenim temama poput povijesti okoliša. Tekstovi objavljeni u ovoj knjizi dio su osobne povijesti njezina autora. Pažljivijim čitanjem moguće je pratiti njegov znanstveni razvoj i značajne iskorake u mišljenju. Teme i pristupi, koji su u fokusu njegove pozornosti, izrazito su kompleksni. Ova knjiga podsjeća na važnost interdisciplinarnosti u izučavanju prošlosti u svoj njezinoj složenosti. To su izazovi koje suvremeni znanstvenik ne može previdjeti i zaobići. Ako je dovoljno otvoren, neće im odoljeti.
U Hrvatskoj je još uvijek razmjerno malo znanstvenih djela društveno–humanističke orijentacije u kojima su autori uspjeli postići visoku razinu interdisciplinarnosti i napustiti okvire tradicionalnih pristupa. Promoviranjem literature, o kojoj je promišljao kolega Goran Đurđević, otvaraju se mogućnosti za nove ideje. One će oslabiti uvriježeni diskurs koji počinje i završava pričom o državi, naciji, neupitnim vođama i političkim elitama uz prijeteći prst usmjeren na drugoga (drugu).

Vinko Tadić


Izdavač: Durieux, Zagreb 2022.

Broj stranica: 241


O autoru

Goran Đurđević rođen je u Požegi 21. travnja 1988. g. gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Završio je preddiplomski (2010.) i diplomski studij (2013.) povijesti i arheologije na Sveučilištu u Zadru, a doktorat arheologije a Sveučilištu Capital Normal u Pekingu u Kini 2021., dok je iste godine stekao diplomu poslijediplomskog studija komparativne mitologije (online studij) na Sveučilištu u Mumbaiju u Indiji. Tijekom doktorskog studija proveo je semestar (2019.) kao gostujući doktorski istraživač na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA), a završio je i dvosemestralne programe Mirovnih studija pri Centru za mirovne studije u Zagrebu (2017.) i Ženskih studija pri Centru za ženske studije u Zagrebu (2017.). Dodatno se usavršavao uživo i virtualno na 29 radionica i treninga u Hrvatskoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Kini, Portugalu, Srbiji, Škotskoj i Walesu. Certificirani je auditor kvalitete na visokim učilištima od 2010. Objavio je ili pripremio za tisak kao (ko)autor i (ko)urednik devet knjiga.


Izvor:

http://durieux.hr/wordpress/knjige/esejistika-publicistika/dnevnik-citanja/


Odgovori