Dokumentarna serija “Život u okupiranom Beogradu“

Predstave o svakodnevnom životu u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, osim iz stručnih, relativno retkih, istoriografskih knjiga, sticane su posredstvom igrane serije “Otpisani”, nekoliko romana koji za temu imaju sudbine pojedinaca u okupiranom Beogradu, ili u logorima i zatvorima u njemu, kao i iz kratkih nemačkih filmskih UFA žurnala, i sačuvanih žurnala Nedićeve vlade prikazivanih pre filmskih projekcija u bioskopima tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dokumentarna serija Život u okupiranom Beogradu 1941-1944. bavi se, kako policijskim i represivnim tako i socijalnim, društvenim, kulturnim, zabavnim, sportskim i komunalnima aspektima svakodnevnog života u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata.

Pored istoričara koji govore o pojedinim temama u seriji od sedam epizoda učestvuju i tri svedoka koji svako na svoj način, govore o iskustvima života u okupiranom Beogradu. Vremenski raspon obuhvata period od trenutka pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu do oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944.

Po broju stanovnika i po prostranstvu nekoliko puta manji od današnjeg grada, Beograd je tokom okupacije istovremeno bio mesto tragične sudbine mnogih pojedinaca i mesto dinamičnog društvenog života, mesto u kojem su pojedinci u vanrednim okolnostima rata ostvarivali svoje snove i ambicije, vezavši svoju sudbinu za okupacionu i kolaboracionističku vlast, dok su istovremeno njihovi sugrađani stradali kao žrtve terora i kaznenih mera odmazde: sto ubijenih građana za jednog ubijenog nemačkog vojnika, gubili su svoje živote u logorima u samom gradu ili na stratištima u okolini.

Prva epizoda dokumentarnog serijala Život u okupiranom Beogradu 1941-1944. bavi se danima uoči bombardovanja Jugoslavije, otporima potpisivanju pristupanju Trojnom paktu i posledicama tog čina: pučem i demonstracijama u Beogradu 27. marta i bombardovanjem Beograda kao i prvim danima okupacije, uspostavom nemačke vlasti i formiranjem Komesarske uprave u Beogradu.

U seriji govore istoričari dr Nataša Milićević, Radmila Radić, dr Rade Ristanović, dr Aleksandar Stojanović, dr Ljubinka Škodrić, dr Radosav Tucović i dr Dragomir Bondžić i svedoci života u okupiranom Beogradu: Branislava Ristović, Josef Žamboki i Breda Kalef.

Scenario i režija: Nenad Milošević

Prva epizoda će biti emitirana 6. aprila 2022. u 18:00 na drugom programu RTS.

Izvor: RTS.


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1202


Odgovori