Predavanje Larise Orlov Vilimonović “Vizantijski feminizmi u doba Justinijana: o promeni jedne naučne paradigme” u Beogradu

Larisa (Orlov) Vilimonović

Docentkinja, Odeljenje za istoriju

Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Vizantijski feminizmi u doba Justinijana: o promeni jedne naučne paradigme


Apstrakt:  Istraživanje predstavlja feminističko i postkolonijalno čitanje vizantijske istorije doba cara Justinijana (527-565). Zasnovano je na nekoliko važnih Justinijanovih “Novih zakona”, Novela, i razmatra promene koje su se događale u rimskom društvu VI veka. Posebna pažnja je usmerena na hrišćanske vrednosti koje su implementirane u zakone, poput jednakosti polova. Takođe, istraživanje analizira zakone koji su poboljšali status žena unutar i izvan institucije braka. U zaključku, diskusiju o vizantijskim feminizmima proširujem i izvan zakona otvarajući širok spektar potencijalnih istraživačkih tema poput feminizama u okviru hrišćanskog diskursa, estetike i kontrukcije subjektivnosti. U tom smislu istraživanje ne zatvara već otvara prostor za razmišljanje o novom konceptu “vizantijskog feminizma” kao analitičkom sredstvu za dekolonizaciju našeg znanja o Vizantiji.

Biografija: Larisa Orlov Vilimonović je docentkinja na Katedri za istoriju Vizantije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predaje kurseve iz vizantijske kulturne i društvene istorije. Njeni teorijski pristupi istoriji Vizantije, kao i post-vizantijskom Balkanu kombinuju rodnu, feminističku i post-kolonijalnu teoriju. Takođe je zainteresovana za istorijsku antropologiju antičkog i vizantijskog sveta.

Larisa je bila gostujući predavač na Sajmon Frejzer Univerzitetu u Vankuveru (Kanada), gde je održala dva seminara:  “Techne Historike – Deliberations on the Literary Aspects of the Byzantine Public Civic Discourse.” (11th January 2019) i “Reading and understanding gender stereotyping in Byzantium: A feminist dialogue with Zonaras.” (18th January 2019).

Larisa je autorka knjige Structure and Features of Anna Komnene’s Alexiad – Emergence of a Personal History, u izdanju Amsterdam University Press-a 2018. Njeni naredni projekti su knjige Arheologija Vizantijske žene i Istorija seksualnog nasilja u Vizantiji.


21. mart, 1:30pm, IFDT


Izvor:


Odgovori