Humoristični serijal ‘U boj, u boj!’ razotkriva velike tajne povijesnih bitaka

Od nedjelje, 6. ožujka 2022., na Prvom programu Hrvatske televizije, od 20.40 sati, započinje premijerno prikazivanje dokumentarnog serijala ‘U boj, u boj!’ redatelja Mladena Dizdara i scenaristice Martine Marasović koji na zabavan i poučan način propituje mitove vezane uz legendarne povijesne bitke: Bitku kod Stubice, Bitku kod Đurđevca, Bitku za Vranu i Bitku za Ružicu grad. 

Od kneginje Ružice i Crnog viteza, preko Ulama-bega do Matije Gupca voditelj Dušan Bućan upoznat će nas s nekim od najzloglasnijih povijesnih ličnosti, kao i s najvećim junacima koji su im se suprotstaviti.
 
Svaka od četiri epizode posvećena je jednoj povijesnoj bitci koja se odvijala na našim prostorima, a ideja serijala propitivanje je povijesnih mitova na humorističan način. Dušan Bućan obišao je uprizorenja bitaka, uživio se u likove poput Ulama-bega ili Crnog viteza, razgovarao s povjesničarima i sociolozima te nerijetko došao do zaključka da su službena povijest i mitovi šireni usmenom predajom dva poprilično odvojena svijeta.
 
Serijal “U boj, u boj” s jedne strane informira, s druge pak zabavlja publiku približavajući joj povijest bez viška faktografije. Naslovljen je prema poznatoj skladbi iz opere “Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca koju je za serijal modernizirao Luka Kunčević. Uz živopisne scene snimljene na lokacijama gdje se godinama održavaju iznimno posjećene manifestacije oživljavanja povijesnih bitaka, vizualnosti serijala doprinose ilustracije Tomislava Tomića.  Autori serijala su Danijel Pek i Dušan Bućan, producentica je Nika Obučina, a urednik Vladimir Brnardić. Serijal je nastao u produkciji Antitalenta i Hrvatske radiotelevizije, a prikazivat će se tijekom ožujka, nedjeljom u prime-timeu na Prvom programu HTV-a.

Izvor:

https://www.culturenet.hr/hr/humoristicni-serijal-u-boj-u-boj-razotkriva-velike-tajne-povijesnih-bitaka/176950


U boj, u boj: Bitka kod Stubice

U nedjelju, 6. ožujka na Prvom programu u 20:40 prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije U boj, u boj. U četiri epizode dokumentarna serija odvest će nas u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva.


Izvor i dodatne informacije:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/u-boj-u-boj-bitka-kod-stubice-5556505


Odgovori