Web-portal “Mali, veliki, ljudi” počinje s radom

Redakcija trojezičnog albansko-srpsko-engleskog portala “Mali, veliki ljudi: Dokumentacioni repozitorijum o albansko-srpskom suživotu, 19-21. v.” obaveštava javnost da je portal od danas dostupan na internet adresi www.kosovo-ordinarypeople.com. Portal donosi sadržaje o afirmativnim primerima suživota, saradnje i prijateljstva između pripadnika dve zajednice na Kosovu u prošlosti.

Potraga za pozitivnim primerima međuetničkih odnosa, ne sadrži nameru falsifikovanja ili ulepšavanja stvarnosti, već doprinosi njenom potpunijem sagledavanju. Naime, današnji tabloidni mediji i neodgovorna etnocentrična istoriografija u obe sredine već su dovoljno doprineli isticanju negativnog nasleđa i negativnih primera srpsko-albanskih odnosa, tako da su oni već u svesti ljudi postali standard međusobne percepcije. Mi tražimo pozitivne primere i zato da bismo od njih napravili model za ugledanje danas i u budućnosti.

Projektni rezultati rezultat su saradnje nevladinih organizacija Centra za istorijske studije i dijalog iz Novog Sada, Network of Peace Movement iz Kamenice i NGO CASA (Center for Affirmative Social Actions) iz Severne Mitrovice u periodu 2019-2022. Projekat od početka podržava Fondacija Hajnrih Bel (Heinrich-Böll-Stiftung) regionalni ogranak sa sedištem u Beogradu. U 2021. bili smo projektno podržani i od strane Evropskog fonda za Balkan (European Fund for the Balkans).

Portal će biti kontinuirano dopunjavan materijalima (intervjui, istorijski izvori) do kojih smo došli u prethodnim istraživanjima. Nadamo se da će doprineti boljem razumevanju i saradnji dve zajednice čiji pripadnici su u prošlosti uspevali da pronađu format suživota i zajednićkog života bez obzira na istorijske i političke okolnosti u kojima su se nalazili.

15. 02. 2022

Redakcija


Izvor:


Odjeci:

https://historiografija.ba/article.php?id=1019


Odgovori