Osamnaeste “Žive slike”, 25. i 26. veljače 2017.

mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20

datum početka/završetka: 25.02.2017. / 26.02.2017.

vrijeme održavanja: 11 – 14 sati

organizator: Muzej grada Zagreba.

http://www.mgz.hr/

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike. Taj nekomercijalni muzejski projekt, organiziran po uzoru na slično događanje koje je priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, zasniva se na kostimiranju svih djelatnika Muzeja, vanjskih suradnika i prijatelja Muzeja u likove iz zagrebačke prošlosti. Likovi se posjetiteljima predstavljaju u prvom licu, tumačeći osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem su živjeli.

U stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesna događanja tumače:

kralj Bela IV.

prvi zagrebački biskup Duh

Crna kraljica Barbara Celjska

gradski sudac Adam Balogh

zvonoljevač Henrik Degen

barunica Ana Marija Rauch

trgovac Naum Mallin

gradonačelnik Većeslav Holjevac

fotografkinja Antonija Kulčar

izumitelj Slavoljub Penkala

zlatar Slavoljub Bulvan

vlasnica gostionice Katarina Matejna

subreta u kabareu Micika Žličar i brojni drugi.

U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij pl. Laszowsky, veliki meštar Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, koja je 1907. godine u kuli nad Kamenitim vratima utemeljila Gradski muzej.

Ovogodišnje Žive slike posvećujemo svima koji su došli u Zagreb i svojim djelovanjem doprinijeli napretku života grada i njegovih stanovnika. Naši djelatnici će se pojaviti u ulogama fotografa Franje Pommera koji je u Zagreb stigao iz Danske i ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje. U Muzeju grada Zagreba u tijeku su pripremni radovi za izložbu posvećenu ovom fotografu.

Kaptolski slastičar (sladopek) Vjekoslav Šenoa (otac Augusta Šenoe) u Zagreb je, na poziv biskupa Aleksandra Alagovića, stigao iz Trnave u današnjoj Slovačkoj. Iz Slovačke je došao i izumitelj Slavoljub Penkala.

Friedrich Miroslav Singer, utemeljitelj tjelovježbe u zagrebačkim školama došao je iz Beča. U Realnoj gimnaziji (danas zgrada Državnoga hidrometeorološkog zavoda) vodio je prvu vježbaonicu u Hrvatskoj.

Zagrebački trgovac grčkog porijekla Naum Mallin govorit će o putovanju na prvu Svjetsku izložbu u Londonu, u rujnu 1851. godine. Dugotrajno putovanje započelo je diližansom, a nastavljeno vlakom.

Marija Bollé, supruga arhitekta Hermana Bolléa, govorit će o svom suprugu i njegovu radu nakon dolaska u Zagreb 1879. godine.

Posjetitelji će moći kupiti izdanja Muzeja grada Zagreba po promotivnim cijenama.

U vrijeme održavanja Živih slika može se razgledati i izložba Vrijeme giganata: planska industrijalizacija i naslijeđe 1947. – 1952.

U predvorju Muzeja za najmlađe posjetitelje bit će organizirana kreativna radionica Boje na licu. Zainteresirani posjetitelji izrađivat će fašničke šešire i maske bojama za lice, uz stručni nadzor muzejske pedagoginje i profesionalnih vizažistica.

Žive slike želimo približiti posjetiteljima s posebnim potrebama te je stoga svake godine s nama i tumač za znakovni jezik.

Žive slike su besplatno događanje, “dani otvorenih vrata” za posjetitelje Muzeja.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 28. veljače, nekolicina djelatnika Muzeja i naših suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.

Radujemo se vašem dolasku!

Odgovori