Izložba ‘Krleža i Koprivnica (i okolica)’

U Galeriji Koprivnici otvorena je od 28. siječnja do 13. veljače 2022. izložba ‘Krleža i Koprivnica (i okolica)’ koja građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, NSK u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu te brojnih knjižno-bibliografskih jedinica prikazuje odnos velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže s Koprivnicom, koprivničkom Podravinom i prikalničkim selom Duga Rijeka, u razdoblju od 1908. do 1981.

Krleža je u Koprivnici u tiskari Vinka Vošickog od 1923. do 1925. tiskao mjesečnik za sve kulturne probleme Književna Republika o čemu govori i bogata izložena korespodencija Krleža – Vošicki. Izložba prezentira i nove spoznaje o odnosu Krleže s javnim osobama koprivničke Podravine kroz 20. st., s ak.kiparom Ivanom Sabolićem, muzealcem Leanderom Brozovićem, slikarima naive Ivanom Lackovićem Croatom i Ivanom Generalićem, direktorom Prehrambene industrije Podravka Pavlom Gažijem i ak. slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačom.

Autor izložbe je viši kustos Dražen Ernečić, a suradnici na izložbi su: Suzana Marjanić, Vlaho Bogišić, Zvonko Kovač, Milivoj Solar i Marijan Špoljar, a održava se uz 40. godišnjicu smrti Miroslava Krleže.

Izložba je otvorena u Noći muzeja, a moći će se razgledati do 13. veljače 2022. godine.


Izvori i dodatne informacije:

https://www.culturenet.hr/hr/izlozba-krleza-i-koprivnica-i-okolica/175900


Odgovori