Projekcija dokumentarnog filma “Gorbačov. Raj” i razgovor

Nakon kinopremijere u četvrtak, 3. veljače u 19 sati u Dokukinu KIC u Zagrebu (Preradovićeva 5/I) održat će se razgovor u kojem će sudjelovati politolog dr. sc. Davor Boban, rusistica dr. sc. Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina koji će ujedno i moderirati razgovor.

Gorbačov. Raj je dokumentarni film o promjenama koje su odjeknule svijetom zahvaljujući jednom čovjeku. Film koji sažima život čovjeka koji je promijenio svijet u dvadesetom stoljeću. Gorbačovljeva kratka vladavina obilježena je padom carstva. Bio je arhitekt Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima Sovjetskog saveza – koji je Ronald Reagan nazivao „Zlim carstvom“ – dale priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid. No istodobno je, pod njegovom vlašću, eksplodirao nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Građani koji su tražili nezavisnost baltičkih država su umrli. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju. A sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. S ovim teretom prošlosti ovaj starac živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve.

Mihailu Gorbačovu dizat će spomenike širom svijeta. Vrlo uskoro, negdje – u Rusiji, primjerice – proći će puno godina dok ne spoznamo što je ovaj čovjek učinio za povijest. No želio sam da iza hladnoće bronce ili mramora stoji vidljiv čovjek koji je sam odlučio poboljšati svijet. S tom smo se motivacijom prihvatili napornog posla uvjeravanja ovog iscrpljenog devedesetogodišnjaka da nas pusti u svoj svijet samoće, frustracije i radosti slobode! (Vitalij Manski)


Izvor i dodatne informacije:


Odgovori