Izložba “Primo Levi – biografski strip”

Tekst: Matteo Mastragostino

Crtež: Alessandro Ranghiasci

Talijanski izdavač: Becco Giallo Editore, Padova, 4/2017.

Izdavač: Sandorf, Zagreb, 2/2021.

Preveo: Matija Markičić Didi

Usred Drugog svjetskog rata u Italiji mladog su talijanskog kemičara židovskog porijekla Prima Levija uhitili talijanski fašisti i predali ga Nijemcima, koji su ga odveli u nacistički logor smrti Auschwitz – on ga je nazivao lager, što je njemačka riječ za koncentracijski logor – ondje je preživio dijelom zahvaljujući pukoj sreći, a dijelom zbog toga što je kao kemičar bio poslan da radi u tvornici umjetne gume u robovskim uvjetima.

Smrti Prima Levija dobro se sjećam. Sjećanje je to jedva desetogodišnjega dječaka […]. Kad sam nakladniku BeccoGiallo predložio priču o Primu Leviju, učinio sam to s oduševljenjem a pomalo i nepromišljeno. Jer Primo Levi je napisao mnogo toga. Jer je Primo Levi mnogo i pripovijedao. Naum je bio napraviti pripovijest koja bi mogla govoriti o godinama fašizma, o progonu i o užasu Auschwitza. Dobro sam znao da je nemoguće pripovijedati o svemu tome bolje od njega koji je to proživio a nisam htio raditi kopiju njegovih knjiga. Zato sam odlučio pripovijedati Prima Levija, kojega sam mogao sresti prije njegove smrti. Što bi Levi mogao reći dječaku Matteu, pred trideset godina? […]

Ovaj strip nije povijest Prima Levija, njegov životopis, već je povijest mog Prima Levija. […] Ovom pričom zatvaram krug vijesti koju sam čuo prije trideset godina, a ostala mi je teret u duši. Priča o mom Primu Leviju, čovjeku koji se borio hrabro i koji je znao ustrajati, čak i nadasve onda kad bi bilo lakše podleći.

– Matteo Mastragostino


MATTEO MASTRAGOSTINO

Pisac i scenarist. Diplomiravši na studiju industrijskog dizajna na Politehnici u Milanu, odlučuje iskoristiti svoju kreativnost na nekoliko područja, krećući se od grafičkog dizajna do kreativnoga pisanja te surađujući kao slobodnjak s agencijama na nacionalnoj razini. Već više godina piše za novine, tiskane i online, pišući članke o svakodnevici, sportu i običajima.

Primo Levi je njegov scenaristički prvijenac.

ALESSANDRO RANGHIASCI (1990.)

Pohađao je Školu stripa u Rimu (Scuola Romana di Fumetti), a na Sveučilištu La Sapienza studirao je arheologiju. Diplomiravši, odlučuje se u potpunosti posvetiti crtanju. Obavljao je neke poslove kao storyboard artist na filmu i u marketingu.

Primo Levi je njegov crtački prvijenac.


Izvori i dodatne informacije:

https://iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/hr/gli_eventi/calendario/2022/01/mostra-primo-levi-fumetto-biografico.html

https://www.jutarnji.hr/kultura/art/u-zagrebu-se-od-ovog-tjedna-moze-pogledati-izlozba-o-zatocenistvu-u-auschwitzu-prima-levija-15149490

https://www.24sata.hr/news/u-talijanskom-kulturnom-centru-otvara-se-izlozba-o-primu-leviju-811336


Odgovori