Predavanje Tomislava Pletenca “Thompson i Gotovina kao točke artikulacije ‘tihe većine’”


Institut za etnologiju i folkloristiku


 


Tribina IEF-a u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu (Šubićeva 42, V. kat)


 


Utorak, 21. veljače 2017. u 18 sati


 


 TOMISLAV PLETENAC


 


 Thompson i Gotovina kao točke artikulacije ‘tihe većine’


 


 Predavanje će na dvama hrvatskim primjerima pokušati ponuditi načine za razumijevanje simboličkog prostora koji je dosad ostajao izvan dominantnog istraživačkog fokusa. Prvi se primjer odnosi na simboličku konstrukciju generala Ante Gotovine, a drugi na medijsku i scensku reprezentaciju pjevača Marka Perkovića Thompsona.


 


 U oba primjera analiziraju se oblici nerečenog kao ključni element za konstrukciju značenja koje svaki ponaosob stvara, a time i djeluju na konstrukciju kolektivnih identiteta. Oba primjera povezuje koncept “intimne publike” (Laurent Berlant) koja je izgubila povjerenje u institucije “i koja u javnoj sferi stvara afektivni registar pripadanja koji se može naseliti kada postoji tek vrlo mali broj normativnih institucija na koje se može bilo osloniti, bilo prihvatiti ili im se vratiti”. Donedavno smo mogli tu intimnu publiku poistovjetiti s “tihom većinom” koja je danas postala manje tiha, čak i globalno. Izgleda da je kolektivna imaginacija pomoću ovih dvaju simbola danas prošla kroz fazu “artikulacije” (Laclau i Mouffe) pa tako započinje definirati vlastite kulturne prakse.


 


TOMISLAV PLETENAC rođen je u Varaždinu. Predaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju. Fokus istraživačkog interesa su mu poskolonijalni studiji, teorijska psihoanaliza, genocid i nacionalizam, te fantastika u kulturi. Objavio je više članaka u znanstvenoj periodici te zajedno s književnikom, prevoditeljem i publicistom Borisom Perićem dvije knjige – “Fantastična bića Istre i Kvarnera” i “Zemlja iza šume”.


 


Izvor: http://www.ief.hr/



Odgovori