Predavanje Dine Šakanovića “Ugalj i društvo – Prošlost, sadašnjost, budućnost”

Udruženje Front Slobode iz Tuzle organizira predavanje o temi “Ugalj i društvo – Prošlost, sadašnjost, budućnost” koje će održati Dino Šakanović.

Budući da je rudarenje uglja ostavilo dubok trag u mnogim mjestima širom Bosne i Hercegovine koja se i danas smatraju “rudarskim gradovima”, naročito u tuzlanskoj regiji, predavanje prati proces izgradnje i evolucije tog zanimanja. Rudari su tokom druge Jugoslavije smatrani ideološkom avangardom, osloncem sistema te su imali gotovo kultni status, posebno uzevši u obzir Husinsku bunu s kraja 1920. godine. Postavljani su spomenici rudarima, Husinskoj buni, o rudarskim partizanskim jedinicama skladane su pjesme. Međutim, kultni status rudara nije uvijek značio dobar život, visoku plaću i bratski odnos između rudara i vlasti. Nakon posljednjeg rata, dio rudarskih gradova postao je “utvrda” nacionalističke politike.

Danas, rudnici se nalaze u milijunskim gubitcima, a rudari su u borbi za svoja prava proglašeni razlogom poskupljenja struje. Posljednjih 30 godina rudarenja uglja na prostoru Tuzle je 30 godina stalnih tenzija, sukoba, štrajkova i problema. Rudari su se često nalazili na udaru različitih projekata i politika, sve od neslaganja sa konceptom nuklearne energije u Jugoslaviji s kraja 1980-ih pa do današnje klimatske krize s kojom se suočavamo. Razgovarat ćemo o prošlosti rudarenja uglja, sadašnjem stanju u rudnicima i pitanju posljedica za Bosnu i Hercegovinu ako nastavi proizvoditi struju spaljivanjem uglja u blokovima termoelektrana.

Predavanje će se održati u četvrtak 20. januara 2022. sa početkom u 17:00 h, putem Zoom platforme.

Meeting ID: 847 9060 7619

Passcode: 205701


Izvor:

https://historiografija.ba/article.php?id=961


Odgovori