Aleš Gabrič, „U sjeni politike. Opozicija komunističkoj vlasti u Sloveniji nakon 1945. godine“

Prevela Anita Peti-Stantić.

Autor u knjizi opisuje položaj opozicijskih djelatnika i krugova u Sloveniji u prvim poratnim godinama, u doba dok se uz pomoć represivnog državnog aparata učvršćivala komunistička vlast.

Pitanja o moći i nemoći političke opozicije 1945. godine u Jugoslaviji (a time i u Sloveniji) već su desetljećima stalno mjesto rasprava politički i idejno motiviranih ljudi, koje se uglavnom vode u stručno slabije utemeljenim medijima. (…)

Proučavanje funkcioniranja opozicije u Jugoslaviji nakon završetka Drugog svjetskog rata seže u osamdesete godine 20. stoljeća, u vrijeme kritičkog vala u kulturi. Do tada su se, naime, odlučujućima smatrale ocjene koje su u javnom diskursu zagovarali i provodili političari koji su 1945. godine preuzeli vlast te su u Jugoslaviji uveli svoju inačicu komunističkog uređenja. Za njih je bilo karakteristično ponavljanje ocjena da u Jugoslaviji nema prave opozicije i da su politički huškači i nezadovoljnici novim režimom zapravo samo plaćenici i agenti stranih država i stranih obavještajnih službi. (…)

Tvrdi uvez, 229 str., 24 cm

Cijena: 149,00 kn

Nakladnici:

Srednja Europa, Zagreb

Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana

Aleš Gabrič, slovenski povjesničar, znanstveni savjetnik u Institutu za suvremenu povijest u Ljubljani, predsjednik Slovenske matice (od 2018). Istražuje suvremenu slovensku kulturnu i političku povijest te povijest školstva.


Izvor:


Odjeci:

https://historiografija.ba/article.php?id=952


Odgovori