Predstavljen projekt ‘Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann’


vrijeme: 08.02.2017.


 


mjesto: Osijek


 


 Projekt ‘Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann’, koji će u ožujku iduće realizirati četiri kulturne institucije, predstavit će ostavštinu ovih obitelji u kulturi, umjetnosti, gospodarstvu i arhitekturi, istaknuto je u srijedu na predstavljanju projekta u Osijeku.


 


 U realizaciji projekta surađivat će tri osječke institucije – Muzej likovnih umjetnosti (MLU), Muzej Slavonije i Državni arhiv te Muzej Valpovštine, kazala je ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti Jasminka Mesarić podsjetivši da su od 2013. godine već realizirane slične tematske izložbe “Likovna baština obitelji Pejačević” te “Likovna baština kneževa Odescalchi”.


 


 Istaknula je kako su ove plemićke obitelji u naslijeđe ostavile puno svjetovne i sakralne arhitekture te niz umjetničkih djela, jer su bili veliki kolekcionari i ljubitelji umjetnosti, a MLU će predstaviti stotinjak likovnih djela iz svoga fundusa, koja su pripadala ovim obiteljima, dok će nešto izložaka posuditi od partnerskih institucija, koje sudjeluju u realizaciji projekta.


 


 Muzej Slavonije u fundusu ima više od osam tisuća predmeta koji se vežu uz obitelji Prandau i Normann i nastojat će ih prikazati kao donatore, kolekcionare i bibiliofile, rekao je ravnatelj Muzeja Denis Detling dodavši kako je cilj organizatora projekt predstaviti i izvan ove regije.


 


 Ravnatelj osječkog Državnog arhiva Dražen Kušen izvijestio je kako se arhivska građa o ovim obiteljima sastoji od različitih spisa, arhivskih knjiga, grbova, karata, nacrta objekata, koje su ti vlastelini gradili na području na kojem su upravljali, a u projektu će se nastojati naglasiti gospodarske aktivnosti ovih obitelji.


 


 Ravnatelj Muzeja Valpovštine Zvonko Barišić napomenuo je da će ta ustanova predstaviti svakodnevni život tih plemićkih obitelji, odnosno izložiti dio svoga fundusa u kojemu se čuva salonski namještaj, pribor za svakodnevnu upotrebu, fotografije i lovački trofeji.


 


 Nadamo se da ćemo izložbom otrgnuti od zaborava ono što su nam u naslijeđe ostavile ove obitelji, dodao je Barišić.


 


(Hina)


 


Izvor: http://www.culturenet.hr/


 



 


Dodatne informacije:


 


http://www.obz.hr/hr/?vijest=3443


 


http://magazin.hrt.hr/373550/skriveno-blago-europskoga-plemstva-valpovacki-vlastelini-prandau-i-normann


 




Odgovori