Izložba “Vojarna „Maršal Tito“ u Zagrebu 1991.”

u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995.
Petrićeva 4, Zagreb

Organizator: Muzej grada Zagreba
Autor: Juraj Sekula, kustos
Oblikovanje izložbe i obrada fotografija: Miljenko Gregl
Trajanje izložbe: 21. prosinca 2021. – 2. svibnja 2022.
Radno vrijeme: utorkom, četvrtkom i subotom, od 10 do 18 sati

Godina 1991. jedna je od presudnih, godina razdjelnica, referentna točka suvremenoga hrvatskog društva. Obilježena je dugotrajnim pregovorima šest republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) o budućnosti države, učestalim prijetnjama Jugoslavenske narodne armije (JNA) vojnim udarom, pripremama Republike Hrvatske za obranu, nastavkom oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj, referendumskom i saborskom odlukom o samostalnosti Hrvatske, eskalacijom rata provođenjem agresije iz Srbije i diplomatskom borbom za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Vojarne JNA u zagrebačkoj regiji bile su važna izvorišta moći u planovima nametanja socijalističkoga, centraliziranog uređenja Jugoslavije te su za Zagreb, ali i za cijelu Hrvatsku, bile prijelomne točke raspleta višegodišnje krize. Vojarni „Maršal Tito“ u Zagrebu, zvanoj „Maršalka“, bila je namijenjena jedna od glavnih uloga u zamisli destabiliziranja i rušenja demokratski izabranih vlasti Republike Hrvatske. Ratna 1991. godina u Zagrebu određena je, među ostalim, odnosom grada i vojarni JNA. Kroz kronološki prikaz događanja vezanih za vojarnu JNA s najjačom posadom u gradu, nastojat ćemo prikazati njihov dinamični odnos.

Izložba se sastoji od četiri tematske cjeline, unutar kojih se, fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba i fotografijama Vjesnika koje se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, prati razvoj odnosa između vojarne „Maršal Tito“ i građana Zagreba.

Izložbom se obilježava trideseta godišnjica ratne 1991. i odlaska JNA iz vojarne „Maršal Tito“. Ova informativna izložba ujedno je najava studijske izložbe o bitci za vojarne u Zagrebu i njegovoj užoj okolici. Koristimo prigodu i pozivamo građane da svojim donacijama predmeta vezanih za blokadu i oslobađanje vojarni JNA u Zagrebu, obogate zbirku Muzeja grada Zagreba „Zagreb u Domovinskom ratu“.


Izvor:

http://mgz.hr/hr/izlozbe/izlozba/vojarna-%e2%80%9emarsal-tito%e2%80%9c-u-zagrebu-1991-,3416.html


Odgovori