Adis Zilić, “Radivojevići – Vlatkovići. Vlastela Humske zemlje i Krajine”

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu je objavio knjigu „Radivojevići – Vlatkovići. Vlastela Humske zemlje i Krajine“, autora Adisa Zilića.

Glavna tema istraživanja dr. Zilića u ovoj knjizi jeste jedna od najznačajnijih vlasteoskih porodica iz Humske zemlje, koja pak nikada nije ušla u sam vrh bosanskog stanka. No, iako nisu bili među najmoćnijim porodicama Radivojevići/Vlatkovići su zahvaljujući geostrateškom položaju svojih posjeda – na području srednjovjekovne bosanske Krajine (prostor između Neretve i Cetine) bili izuzetno zastupljeni, ne samo u poslovima, a time i notarskim zapisima Dubrovnika i njegovih trgovaca, nego i drugih dalmatinskih centara.

Pored činjenice što u glavnini teksta ove monografije dominiraju politički događaji, nije autor zapostavio ni druge segmente života u kojima se osjetilo djelovanje Radivojevića/Vlatkovića. Tome svjedoče poglavlja o njihovom položaju u okviru feudalne hijerarhije bosanske države, o urbanom životu na njihovim posjedima, o razvijenosti privrednih aktivnosti, te o komplikovanim vjersko-kulturnim uticajima. Naročito treba naglasiti dijelove teksta koji govore o dvorskoj kancelariji ove porodice i njihovim heraldičko–sfragističkim obilježjima, kao i na kraju knjige, u obliku posebnog priloga, donesenog i dobrano ažuriranog rodoslova Radivojevića-Vlatkovića.

Knjiga se može poručiti kod Izdavača na e-mail nauka@bih.net.ba ili na adresi Podgaj 6 Skenderija/Sarajevo.


Izvor:

https://historiografija.ba/article.php?id=907


Odgovori