Zbornik radova “Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative”

Ove godine Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića obilježava dvije značajne godišnjice: stogodišnjicu rođenja Adil-bega Zulfikarpašića (1921–2021) i dvije decenije rada i djelovanja Bošnjačkog instituta u Sarajevu (2001–2021). Planirano je i organiziranje brojnih događaja (promocija, skupova i izložbi) kojima će se predstaviti višedecenijski rad i nastojanja našeg vakifa, dobročinitelja, političara, liberala i mecene Adil-bega Zulfikarpašića u afirmaciji kulturne i naučne misli Bosne i Hercegovine.

Nakon smrti Adil-bega 2008. na neki način utihnulo je kritičko promišljanje o njegovoj ulozi na modernoj političkoj i kulturnoj sceni. To je vrijeme bilo potrebno da se napravi odmak od deset godina, kao estuarij delte velikih rijeka, kada se bujice događaja sagledaju iz šire perspektive, iz sadašnjeg vremena, što omogućava sveobuhvatniju analizu Adil-begove uloge u bosanskohercegovačkom kontekstu. Trenutno Bošnjački institut radi i na pripremi monografije o Adil-begu, koja će pružiti potpuniji prikaz njegovog života i djelovanja u političkom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine.

Jedan od važnih događaja za obilježavanje godišnjice je i objavljivanje zbornika radova “Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative”, koji su predstavljeni na istoimenom panelu održanom 2018. godine u Sarajevu povodom desetogodišnjice njegove smrti. Objavljivanjem zbornika Bošnjački institut želi predstaviti akademskoj i naučnoj zajednici te široj javnosti ulogu i značaj Adil-bega Zulfikarpašića u društvenim i političkim tokovima moderne historije Bosne i Hercegovine. Sama konstelacija i odabir učesnika za panel-razgovor pokazuje naš širok pristup u analizi njegovih misli i djela tokom višedecenijskog pregalačkog i temeljitog rada.

Zbornik radova pruža uvid u poglede i mišljenja političkog djelovanja Adil-bega Zulfikarpašića u različitim društvenim tokovima u domovini odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, u emigraciji i tokom devedesetih, koje su obilježile Adil-begov povratak u zemlju i aktivnije političko angažiranje u Bosni i Hercegovini. Može se reći da su upravo ova tri perioda prijelomna u životu Adil-bega kao političara i liberala te da je više od pet decenija trajao proces njegovog razvoja od mladog revolucionara, emigranta i liberala do već iskusnog političara i vizionara. Njegova vizija kao političkog lidera uvijek je bila usmjerena na stvaranje i razvijanje više različitih timova: bošnjačkih sa dr. Smailom Balićem i Teufikom Velagićem te jugoslovenskih kroz Demokratsku alternativu s Desimirom Tošićem, Brankom Pešeljom, Ljubom Sircem i Vanetom Ivanovićem, koji su prenosili duh liberalne Evrope na ove prostore i radili za dobrobit svih naroda u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Objavljivanjem ovog zbornika radova cilj nam je potaknuti nova pitanja i dijaloge u analizi Adil-begovog doprinosa bosanskohercegovačkom političkom i kulturnom kontekstu modernog vremena. Vjerujemo da je ovo nova prekretnica, koja će biti podsticaj za istraživanja kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu.

Prof. dr. Faris Gavrankapetanović

Direktor Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića


Preuzmite PDF / izvor:


Odgovori