Predstavljanje knjige i izložba „Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja“

U velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u četvrtak, 2. veljače 2017. godine, u 12 sati bit će predstavljena knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja, uz otvorenje istoimene izložbe. Autori su izdanja akademik Nenad Cambi, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, prof. dr. sc. Željko Miletić i Joško Zaninović, a nakladnik je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

 

Knjiga predstavlja katalošku obradbu zbirke papirnatoga novca koju je prikupio naš ugledni arheolog Joško Zaninović. Zbirka novčanica predstavljena u knjizi zorno pokazuje kako su arheologija i kulturna baština bitne za državni suverenitet i narodni identitet, kao i za gospodarsku politiku mediteranskih zemalja, posebno onih koje svoj prosperitet temelje na turizmu. Gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatome novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.

 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, koja se svojom djelatnošću već odredila kao promicatelj kulturnoga blaga, prepoznala je značenje zbirke i vrijednost njezina predstavljanja javnosti, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uključila se u njezinu promidžbu, ispunjavajući tako svoju ulogu u promicanju vrjednota hrvatske znanstvene i kulturne baštine, kao i populariziranju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, te predstavljanju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, koje je planirala u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

 

Izložba Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja bit će otvorena do 18. veljače 2017. godine.

 

Dio izložbe postavljen je na stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Izvor:

 

http://www.nsk.hr/predstavljanje-knjige-izlozba-anticka-bastina-novcanicama-mediteranskih-zemalja/

Odgovori