Međunarodna konferencija “Jasenovac Past and Present: History and Memory of Institutionalised Destruction”

Podsjećamo na višestruko najavljivanu međunarodnu konferenciju Jasenovac Past and Present: History and Memory of Institutionalised Destruction (“Jasenovac: prošlost i sadašnjost – povijest i sjećanje na institucionalno uništenje”) koja će se održati od 15. do 17. prosinca 2021. u online obliku.


Konferencija će okupiti mnoštvo međunarodnih stručnjaka koji istražuju ​​povijest i sjećanje na koncentracijski logor Jasenovac metodom kritičke analize složene mreže koja povezuje prošlost i sadašnjost. Znanstvenici će preispitivati dugogodišnje povijesne kontroverze i predstaviti nova istraživanja, ali i doprinijeti boljem razumijevanju mijenjanja kulture pamćenja tijekom godina.

Povezujući lokalnu povijest i sjećanje sa širim europskim trendovima, konferencija će otvoriti put intenziviranju istraživačke suradnje preko nacionalnih granica te istodobno pomoći širenju svijesti o logoru Jasenovac kao jednome od važnijih mjesta holokausta te time pomoći suzbijanju iskrivljavanja činjenica i manipulacija koje i dalje opterećuju javnu raspravu i percepcije o logoru.

Program konferencije

Izvor: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=9712

Jasenovac Past and Present: History and Memory of Institutionalised Destruction

Jasenovac Conference Programme

Note: Registration closes on the 14th of December at 12:00!

Konferencija o koncentracionom logoru Jasenovcu

Hugo Valentin Centre sa Univerziteta Uppsala u saradnji sa Mémorial de la Shoah u Parizu, Topographie des Terrors u Berlinu, Odjeljenjem za istoriju Univerziteta u Beogradu, Odsjekom za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Memorijalnim centrom Jasenovac organziraju konferenciju “Jasenovac Past and Present: History and Memory of Institutionalised Destruction”. Konferencija će se održavati od 15. do 17. decembra 2021, u online formatu. Registracija se treba obaviti do 14. decembra do 12:00 sati na ovom linku.

Izvor: https://historiografija.ba/article.php?id=892



Odgovori