Dokumentarno-zabavna serija “Hrvatski velikani”: Ivan i Ivana Mažuranić

Hrvatski velikani


 


31. siječnja na HRT1 u 20 sati – dokumentarna serija



Dokumentarno-zabavna serija Hrvatski velikani autora Roberta Knjaza u osam nastavaka predstavlja važnije hrvatske povijesne osobe poput bana Josipa Jelačića, Nikole Šubića Zrinskoga, Stjepana Radića, Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Marina Držića, Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić te Vatroslava Lisinskoga i Ivana Zajca.



Gledatelji će u seriji saznati neke nove i možda manje poznate činjenice o našim velikanima. Primjerice, u epizodi o banu Jelačiću pratit ćemo njegov život od rođenja do smrti, saznat ćemo potankosti o njegovome privatnom životu, jer su se i kroz njegov život, osim vojnih uspjeha o kojima se dosta toga zna, provlačile ljubavi, tuge, boli, strasti i sve ono što se događa običnome čovjeku. Sve velikane serija pokušava prikazati kao žive ljude, u malo zabavnijemu tonu, naravno, poštujući povijesne činjenice.



Ivan i Ivana Mažuranić


 



Ivan Mažuranić nalazi se u školskoj lektiri zbog djela Smrt Smail-age Čengića, ali i u vašem novčaniku na 100 kuna. Ali jeste li znali da se ovaj književni klasik nalazi u našem svakodnevnom životu kroz riječi koje je skovao (sladoled, nosorog…) te kroz reforme koje je unio u naše škole.



Obavezno školstvo, zabrana tjelesnog kažnjavanja te tjelesni odgoj njegova su zasluga. A upravo zbog njegova utjecaja svoju književnu karijeru započela je i Joana Kornelija Emilija Henrijeta iliti Ivana Brlić Mažuranić koja je 4 puta nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. O životima prvog bana pučanina i njegove slavne unuke pogledajte u novoj zabavnoj epizodi Hrvatskih velikana.


Redatelj, scenarist i voditelj: Robert Knjaz
Urednik: Ivica Dlesk
Produkcija: Sirovina i sinovi d.o.o. za HRT, 2016.


 


 


Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/369046/hrvatski-velikani



Odgovori