Poziv na znanstveni skup “Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje” (Slavonski Brod i Erdut, 28.-29. rujna 2017.)


Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje


 


Poziv – Znanstveni skup “Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje”


 


Slavonski Brod i Erdut, 28.-29. rujna 2017.


 


Pozivamo vas da sudjelujete na znanstvenom skupu posvećenom vinu i vinogradarstvu u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje.


 


Ispunjeni prijavni list (priložen) s naslovom izlaganja molimo poslati do 1. travnja 2017. na poštansku adresu:



Hrvatski institut za povijest, A. Starčevića 8, 35000 Slavonski Brod, ili na e-mail:
info@hipsb.hr.


 


Sažetke izlaganja (cca. 1 kartica) molimo poslati najkasnije do 1. lipnja 2017. na e-mail: info@hipsb.hr.


 


Organizatori skupa osigurat će smještaj za izlagače. Konkretnije obavijesti o tome i drugim pojedinostima slijedit će u daljnjim dopisima.


 


Znanstveni skup pod naslovom “Vino i vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje” održat će se u Slavonskom Brodu (prvi dan) i Erdutu (drugi dan) u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Erdutskih vinograda d.o.o. kao partnera u organizaciji skupa.


 


Slavonija, Srijem i Baranja spadaju od davnina u važne vinorodne i vinarske regije, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe, nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolici te je u nekim slučajevima bilo vrlo cijenjeno diljem Europe, a u novije vrijeme i šire po svijetu. Na skupu će se nastojati istražiti značenje vina i vinogradarstva u društvenoj, gospodarskoj i kulturnoj povijesti Slavonije, Srijema i Baranje od starog vijeka do naših dana. To je prvi znanstveni skup posvećen temi vina i vinogradarstva s gledišta povijesti i srodnih humanističkih disciplina (etnologija, arheologija, povijest umjetnosti, književna povijest) i koji obuhvaća cjeloviti zemljopisni okvir triju povijesnih pokrajina na istoku Hrvatske.


 


Na skupu će se obraditi dvije usko povezane teme.


 


Prva velika tema je vinogradarstvo u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje od antike do 21. stoljeća. Povijesni razvoj vinogradarstva kroz obuhvaćena vremenska razdoblja promatrat će se, između ostaloga, s obzirom na sljedeća istraživačka pitanja: promjene u tehnologiji vinogradarske proizvodnje i uvođenje novih sorti vinove loze; promjena veličine obrađenih površina pod ovom ratarskom kulturom i njihovog udjela u obradivim površinama; utjecaj vinogradarstva na napredak povezanih grana gospodarstva, odnosno gospodarstva u cjelini; značaj te gospodarske grane za ukupan životni standard, demografske pokazatelje i svakodnevicu stanovništva; razvoj obrazovnih institucija vezanih uz jačanje vinogradarstva na području Slavonije, Srijema i Baranje; utjecaji klimatsko-vremenskih prilika, bolesti vinove loze i drugih prirodnih čimbenika na povijesni razvoj vinogradarstva; utjecaj širenja vinogradarstva na promjene u krajoliku; običaji, tradicije, rituali vezani uz vinogradarstvo; vinogradarstvo u književnosti i likovnim umjetnostima.


 


Druga velika tema ima u središtu vino kao agrarni proizvod, kao namirnicu i kao robu te obuhvaća proizvodnju vina, njegovu potrošnju i trgovinu vinom na području Slavonije, Srijema i Baranje, odnosno vinom poteklim iz ovih krajeva; značenje slavonsko-baranjsko-srijemskih vina u širem kontekstu domaćeg i europskog vinarstva; važnost vinarstva za napredak lokalnog gospodarstva, životni standard i svakodnevni život; običaji i tradicije vezani uz proizvodnju, čuvanje i konzumaciju vina; mjesto vina u kontekstu proizvodnje, konzumacije i kulturne percepcije alkoholnih pića; vino i njegov društveni značaj u zrcalu književnosti i likovnih umjetnosti.


 


Prijavnicu možete preuzeti ovdje:


 


http://hipsb.hr/pozivznanstveniskupvinoivinogradarstvoupovijestislavonijesrijemaibaranje/




Odgovori