Javno predavanje XII. | Dino MUJADŽEVIĆ: »Osmanski izvori za povijest Slavonije«

Gradska knjižnica Slavonski Brod, 9. prosinca 2021. u 11:00 sati.


Osmanska vlast trajala je u Slavoniji između prve polovice 16. i kraja 17. stoljeća. Osmanski izvori za hrvatsku povijest javnosti su najmanje poznati, ali i najmanje istraživani izvori za hrvatsku, pa tako i slavonsku povijest. Njihovo otkrivanje, istraživanje i prevođenje, bez obzira na neka postignuća hrvatskih, bosansko-hercegovačkih, mađarskih i turskih povjesničara, još uvijek je u početnoj fazi.

U ovom predavanju predstavit ćemo prvenstveno pisane povijesne izvore, kako narativne tako i dokumentarne, koji su napisani na osmanskom jeziku i arapskom pismu, a odnose se na slavonsku povijest u 16. i 17. stoljeću. Ovakve izvore su stvorili pripadnici osmanske elite: povjesničari, geografi, vjerski učenjaci, vojni i upravni dužnosnici te državni službenici. U narativne izvore ubrajamo kronike, putopise, biografije i sl., a u dokumentarne ubrajamo popise poreznih prihoda, naredbe, žalbe, molbe itd.

U predavanju ćemo, osim vrsta, stanja, dostupnosti dosadašnjih istraživanja i primjera osmanskih izvora za Slavoniju, nastojati predstaviti i posao povjesničara osmanista, osobito u pogledu znanja kojima mora vladati te fokusa i načina njegovog rada.

Također, predavač će ukratko predstaviti svoj rad na tom polju.


Izvor:


Odgovori