Predavanje Martine Piškor “Dvorska kamarila Marije Terezije”

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva vas na predavanje Martine Piškor „Dvorska kamarila Marije Terezije“ koje će se održati 08.12.2021. s početkom u 19 h putem Zoom platforme, u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Radnja najpoznatijeg Zagorkinog ciklusa romana „Grička vještica“, nakon dugo očekivanog vjenčanja glavnih protagonista, Nere i Siniše, seli se iz Zagreba u Beč, na dvor Marije Terezije, jedine žena koja je sjedila na prijestolju kao vladarica u cijeloj povijesti obitelji Habsburg i njihovoj višestoljetnoj vladavini. I tu upoznajemo cijeli niz osoba, pravila, protokola i svih onih sitnica koje su činile dvorsku svakodnevicu i živjele u sjeni velikih političkih događaja i odluka. Kako je izgledao njezin dvor? Tko se brinuo da ništa ne bude „contra decorum“? Tko je Aja? Kako je izgledao svakodnevni život Marije Terezije i njene obitelji, kakvi su zaista bili i u kakvim odnosima?

Ako želite znati koliko je Zagorka slijedila sačuvane prikaze povijesnih osoba, pridružite nam se na ovom predavanju!


Broj mjesta je ograničen!

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr

Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!


Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba


Izvor:


Odgovori