Noć muzeja: predavanje Ive Josipovića „Glazba i politika“

Noć muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru

 

Što je povezivalo Šostakoviča i Staljina, kakvi su glazbenici bili Henrik VIII, Fridrich Veliki i Bill Clinton, što se krije iza fame o Titu kao pijanistu i kako Putin pjeva samo su neke od povijesno-glazbenih činjenica o kojima će biti riječi u Noći muzeja na predavanju „Glazba i politika“ prof.dr.sc. Ive Josipovića. Predavanje će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), u petak 27.1.2017. u 19.00 sati, u Dvorani Stančić Muzičke akademije u Zagrebu.

Predavanje profesora Josipovića, profesora, glazbenika i političara koji, kako sam kaže, pripada dvama svjetovima – onome glazbe i onome politike, upravo je na tragu teme ovogodišnje Noći muzeja koja će se baviti utjecajem glazbe i glazbenika na društvo, djelima i osobnostima koje su kroz povijest utjecale i mijenjale svijet – ponekad – čineći ga ljepšim i boljim.

Predavanje “Glazba i politika” propituje međusobne utjecaje i djelovanja politike i glazbe, ilustrirajući ih nizom glazbenih primjera, ukazuje na njihove složene odnose kroz povijest, ali i u suvremenosti.Glazba prema profesoru Josipoviću djeluje “kao zrcalo društva”, njome političari mogu slati poruke mira, jačati osjećaj nacionalnog identiteta, ali i zlorabiti je za širenje razornih ideologija. Kao bivši hrvatski predsjednik profesor Ivo Josipović govoriti će i iz osobnog iskustva političara i glazbenika o tome kako glazba može i kako jest doprinosila jačanju mira i otvaranju komunikacije među ljudima.

Pored predavanja, posjetitelji Noći muzeja moći će u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra razgledati tematsku izložbu publikacija pod nazivom Glazba u koricama. Izložba je realiziranu prema ideji voditeljice muzeološke knjižnice MDC-a Snježane Radovanlije Mileusnić, koja  daje pregled muzejskih kataloga, vodiča, knjiga i časopisa posvećenih  glazbenoj baštini.

 

Ljubitelji grafičkog dizajna moći će svjedočiti inovativnosti i kreativnosti različitih autora u vizualizaciji ideje glazbene baštine kroz izložbu “Glazbena baština na muzejskim plakatima”. Svi zainteresirani imat će priliku kroz razgovor s autoricom izložbe Tončikom Cukrov razbiti tišinu Johna Cagea i osluhnuti zvukove glazbenih plakata. Izloženi plakati izdanja su nekolicine hrvatskih muzeje među kojima su najbrojniji iz Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Zagreba, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzejskog dokumentacijskog centra.

Bogatom izložbenom programu treba dodati i projekcije filmova nastalih u produkciji Muzeja antičkog stakla u Zadru i autora glazbe Milka Belevskog – Šetnja muzejom, Staklene perle: izrada na plameniku i Reciklirajmo zajedno – staklo, koji su prikazani u sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije MUVI: muzeji-video-film.

 

Raspored događanja:


18:00 – 19:00 Glazbeni program:  Zvuci hrvatske glazbene nematerijalne baštine

19:00 – 19:30 Glazba na filmu: Projekcije filmova s manifestacije MUVI: muzeji-video-film – predstavljamo filmove Muzeja antičkog stakla u Zadru i autora glazbe Milka Belevskog

19:00 – 20:00 (Dvorana Stančić Muzičke akademije u Zagrebu) Predavanje dr. Ive Josipovića –  Glazba i politika: nizom glazbenih primjera, kroz elemente povijesti glazbe, filozofije glazbe i politike, bit će ilustrirani različiti načini mogućih veza između glazbe i politike

18:00 – 23:00 Glazba u koricama – izložba kataloga i muzejskih časopisa posvećenih glazbenoj baštini

18:00 – 23:00 Izložba muzejskih plakata posvećenih glazbenoj baštini

 

Izvor: http://www.mdc.hr/



Odgovori