15. Dani Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije poziva vas na 15. Dane Marije Jurić Zagorke!

Program započinjemo kostimiranom izvedbom ”Cvijet za riječ”- Ponesi cvijet za našu Zagorku u utorak, 23. studenog 2021. u 18 h, okupljanjem ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici. Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku!

Povodom obljetnice njene smrti, otvaramo 15. Dane Marije Jurić Zagorke okupljanjem pred kipom naše omiljene spisateljice u Tkalčićevoj ulici. Zagorka je ispunila našu maštu a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas  voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Okupljanje će započeti u 18h ispred kipa. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena.

Srijeda 24. studenog 2021.

U srijedu 24. studenog 2021. u 19 h organiziramo predavanje Martine Findrik pod naslovom ”Zašto se ženu pretvara u čudovište?”. Od antičkih mitova do progona vještica povijest je prepuna primjera u kojima određeni tip žene pretvaraju u čudovište ili neku sablasnu figuru. U ovim pretvorbama pojedinke nestaju i izranjaju ”čudovišta”, najčešće oličenje strahova pojedinog društva. Pregledavajući stare legende, mitove, povijesne zapise i književna djela ili romane poput Zagorkine ”Gričke vještice”, opažamo kako se neki motivi u ovoj ”pretvorbi” ponavljaju. Može se zamijetiti da ovu preobrazbu obične žene u prijetnju, prate određene okolnosti ili karakteristike optužene. Što je bilo zajedničko Meduzama, vješticama, mračnim božicama i običnim ženama? Predavanjem uvodimo u skrovite dijelove ljudske podsvijesti i razotkrivamo potrebu da se nevidljiva prijetnja i strah manifestira u ”ženskom čudovištu”. Pridružite nam se na predavanju koje secira nastanak mita o okrutnim ženama.

Predavanje se održava putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Četvrtak, 25. studenog 2021.

U četvrtak, 25. studenog 2021.  od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.  Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.

Istoga dana održat će se i edukativno kostimirana šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Već više od stoljeća Zagorkina ”Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Znanstveno-književni skup u petak i subotu

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 26. i 27.11. održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“. U humanističkim i društvenim znanostima obrazovanje trajno zaokuplja istraživačke i teorijske interese. Usijanost rasprava oko obrazovnih programa i njihovih reformi naznaka je centralnosti uloge obrazovanja u stvaranju, održavanju i legitimaciji poretka. Povijesni put prema punopravnom građanstvu za žene, obespravljene i marginalizirane skupine vodio je kroz osvajanje polja obrazovanja i stjecanja uvjeta za intelektualni rad na ravnopravnim temeljima. Od postizanja različitih razina pismenosti i pristupa visokom obrazovanju, preko narodnom prosvjetom oblikovane „žene novog tipa“, vodio je do oblikovanja kritičkog znanja o ženama i sebi koje bi nadrastalo reprodukciju androcentričnih i klasno utemeljenih znanja.

U Zagorkinoj životnoj priči i novinarsko-književnom opusu obrazovanje zauzima ključno mjesto. U svojim je djelima Zagorka obrazovanje prikazala kao područje rodne i klasne borbe u kojem biti „dobrom učenicom“ nije jednostavno posljedica truda i rada, već i pitanje privilegija, resursa i (ne)dostupnosti. U suvremenom kontekstu, bavimo se analizom strategija i tehnika poučavanja za rodnu ravnopravnost, iskustava projektne nastave, suradničkog učenja i postizanja odgojnih ishoda za aktivno građanstvo i izgradnju društva ravnopravnih i slobodnih s razbijanjem klasnih i inih nejednakosti. Zanimaju nas i kritički osvrti na aktualnu situaciju koja je razotkrila neuralgične točke suvremenih obrazovnih sustava i paradigmi stjecanja znanja. Izvanredno vrijeme pandemijske ugroze koronavirusom stubokom je promijenilo sve segmente našeg života, njegovu socijalnu i kulturnu, kognitivnu i emocionalnu potku, a posebice je poremetilo odnos prema znanju, znanosti i znanstvenim istinama.

Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski.

Nedjelja, 28. studenog 2021.

U nedjelju 28. studenog 2021. održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava. Nakon šetnje, možete posjetitit i Memorijalni stan, koji će biti otvoren za javnost od 13 do 19 sati.

Dobrodošli_e!

Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.


Izvor:


Odgovori